Stinsens loft i Fjälastorp, Skäret

Vi hade talat om att bygga ett värmegarage till våra sommarbilar och mina MC under lång tid, och under våren 2022 kom vi äntligen igång. Men varför blev det ett loft med järnvägstema och en utsida med en egen stationsskylt?

Det började med ett fönster….

När Höganäs kommun bytte ut alla fönster på den gamla, pampiga stationsbyggnaden år 2019 slängdes de flesta fönster i en container. De flesta var dåliga och karmarna plockades bort genom att sågas sönder. Dock fanns det ett fönster, det som blev vårt, som var intakt med karm. Fönstret hade suttit i den nordvästra delen av byggnaden, förmodligen där man hade tågexpeditonen (“stinsens” arbetsrum). Min fru fick tillstånd att rädda detta fönster, och när det väl var hemma renoverade jag upp det varsamt. Sedan föll det sig ganska naturligt att det blev en central del i vårt bygge av garage/station/gästboende, och det var också det som gjorde att vi ritade bygget själva och avstod från ett vanligt modulbygge.

Det stora, vackra fönstret ger övervåningen en speciell karaktär. Det blir det naturliga blickfånget, både från insidan som utsidan. Vi är mycket glada för att Stinsens fönster kom till användning hemma hos oss!

Att inredningen fick ett järnvägstema var kanske inte så konstigt. Jag har själv jobbat på järnvägen i drygt 50 år, om jag räknar med de första årens sommar- och helgjobbande, och “stins” (tågklarerare) har jag varit sedan år 1980. Självklart har jag samlat på mig en del järnvägskuriosa under åren på järnvägen. Margareta har också köpt en del saker till mig på nätauktioner. Det vackra bevingade hjulet (som förr satt i fronten på motorvagnar littera Y6) köpte Margareta till mig som en födelsedagspresent. Kan man annat än älska en sådan varmhjärtad fru?

Vi fick byggnaden klar till det yttre under hösten 2022 och under våren 2023 gjorde jag inredningssnickerierna, t.ex. köket. De första som kunde bo där var våra vänner från Australien som var på besök i juli, därefter släppte vi det på Airbnb under några månader och vi har haft många nöjda gäster. Speciellt uppskattat är närheten till naturen och till havet, den generösa verandan med sol hela dagen och att man fått låna cyklar gratis.

Stationsskylten på byggnaden är också värd några rader. Jag fick ganska tidigt en idé om att byggnaden skulle prydas med en stationsskylt, men jag ville att den skulle vara så autentisk som möjligt. På nätet fanns det en hel del exempel, men som så mycket annat visste jag att det fanns en gammal SJ-standard för skyltar, t.ex. gällande typsnittet. Jag tog därför kontakt med en bekant på Järnvägsmuséet i Gävle som kom med en del råd. Själva skylten tillverkade jag sedan genom att täcka ytan med maskeringstejp, kalkera över bokstäver/text med rätt typsnitt och storlek och sedan skar jag ut det med rakbladskniv. Jobbet tog nog en dryg vecka, men det var det väl värt? Dessutom var det lite kul att utnämna vårt garage till centrum i Fjälastorp, något som grannarna i byn nu får acceptera…. 😉

Uthyres via Airbnb.

Loftet är lämpligt för två-tre personer, men soffan är en bäddsoffa så vi har även haft familjer på fyra, undantagsvis. Vi hyr ut via Airbnb som ger både oss och gästerna en trygghet i hyresprocessen. Är ni intresserade kan ni hitta boendet via nedanstående länk:

http://airbnb.com/h/stinsensloftskaret

Har ni frågor om boendet kan ni kontakt mig via kontaktformuläret!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *