Kroatien och Montenegro september 2023

Senior Adventure: Inspiration för resor och äventyr!

En stor fördel med att vara äldre är att man ibland kan åka iväg spontant på resor & äventyr utifrån sina egna önskemål, utan att behöva ta hänsyn till sådant som skollov, tvingande arbetstider eller andra åttaganden. Om man har hemmaboende barn, vilket vi delvis har, är de ändå så vuxna så att de kan ta hand om sig själva (vilket inte sällan är bra för deras förståelse av arbetsfördelningen i hemmet; mamma och pappa är inte tillgängliga som tjänstefolk.. :-). Det är då man spontant kan sticka iväg på ett reseäventyr!

Efter den regniga och blåsiga sommaren i juli-augusti 2023 var vår längtan efter sol & bad minst sagt stor, så Margareta, som alltid vill ha en kommande resa på gång, började titta på destinationer med lämpligt väder under tidig höst. Ganska snart fastnade vi för Montenegro, detta lilla land som blivit känt för sin storslagna natur och spännande historia. Dock upptäckte vi snart att de tillgängliga flygen, med de bästa priserna, var de som gick till grannlandet Kroatien. Den ort som lockade oss mest där var Dubrovnik, så vi bestämde oss för att övernatta där i tre nätter innan vi körde vidare till Montenegro. Hyrbilar är billiga i Kroatien, så vi hyrde en mindre bil för hela resans längd som vi hämtade ut på flygplatsen. TIPS! Bilhyran är billig men försäkringar kan vara dyra om man vill ha låg självrisk. I vår hem/reseförsäkring fanns det dock med en självriskeliminering upp till 10.000 kr. Det gjorde att vi kunde beställa en billigare försäkring. Kolla alltså upp detta med ert försäkringsbolag!

Dubrovnik, Kroatien

Vi har under lång tid kikat på Dubrovnik som resmål så när möjligheten dök upp var det ett självklart val. Dubrovnik är ett av Medelhavets mest besökta resmål, ca. 80% av besökarna anländer med de frekventa kryssningsfartygen. Det är inte konstigt att Dubrovnik är populärt; orten förenar intressanta historiska miljöer med ett brett utbud av stränder, restauranger och turistbarer. Alla vi pratade med beskrev hur hektiskt det var under högsäsong, så vi var glada över att ha valt september för vår resa. Vi besökte staden bara under tre dagar, så vi valde att prioritera det vi var intresserade av att se. Här nedan beskriver vi det vi hann med med, men om vi varit där flera dagar hade vi sannolikt valt till båtturer till närliggande öar. Men det känns ju skönt att ha några saker kvar till nästa besök, för Dubrovnik återvänder vi gärna till!

1.Ringmuren runt gamla stan

Muren runt gamla stan har 1000-åriga anor och det som är speciellt med denna mur är att den är så välbehållen så att man kan gå hela vägen runt, cirka 2,1 km. Det finns uppgångar på tre olika ställen och de stängde entrén kl. 18.00 och muren för besökare kl 19.00. Priset för att gå på muren var 35 euro/person. Vi kom dit ganska sent på eftermiddagen, men vi hann lätt gå runt på en timme och njuta av alla fina miljöer och beundra staden med den fina utsikten.

1300-talsfortet Minceta i bakgrunden.

2. Stränderna i Dubrovnik

Att åka på Medelhavssemester för att bada och sola är kanske den vanligaste semesterresan för de flesta, speciellt när den svenska höstkylan börjar tränga sig på och i synnerhet om den svenska sommaren varit regnig och blåsig, som den var 2023. Det var alltså inte konstigt att det första vi gjorde, efter ankomstdagen, var att söka upp en badstrand. Vi bodde söder om Dubrovniks centrum, så det var stränderna där som vi besökte. De stränderna har den fördelen att de består av småsten (eng. pebbles) som är så rund och avslipad att det är behagligt att ligga ner på den. Självklart kan man hyra solstolar också om man vill, kostnaden var omkring 10 euro. Vattentemperaturen när vi var där i september var ca. 25 grader, svalkande men behagligt även för frusna badkrukor. Det finns naturligtvis också många andra stränder att besöka, inte minst på de omkringliggande öarna, som man når med de många båtarna som avgår från hamnen vid gamla stan. Det finns säkert också möjlighet att hitta små avskilda badvikar med bil i närheten av Dubrovnik, men vi lät bilen stå under tiden vi var där.

Banje beach

Banje beach är den mest populära stranden i Dubrovnik och den ligger precis söder om den gamla staden. Vi var där ganska tidigt på förmiddagen, men antalet besökare fylldes på rejält efter hand och det var inte många meter mellan de solbadande turisterna på eftermiddagen. Ändå upplevde vi det inte som särskilt trångt, men vi kunde föreställa oss hur det kan var under högsäsong. Mot eftermiddagen, efter många, långa bad och vilsamt läsande på stranden, gick vi till restaurangen Banje plaza för lunch och lite svalkande dryck. Helt ok mat, men det är inte särskilt billigt i Kroatien, om man trodde det. Under högsäsong är denna restaurang ett livligt kvällstillhåll med DJ:ar som spelar housemusik, men när vi var där var det lugnt även kvällstid. På bilden nedan syns också replikan av den gamla 1600-talsbåten som körde i skytteltrafik ut till de omkringliggande öarna.

Jakov beach

Dag två och tre valde vi att gå till en lite mindre strand, som inte var lika välbesökt, men minst lika bra. Vi bodde som sagt söder om stan, i ett privat turistrum (Apartment), så på cirka 15 minuters avstånd låg Jakovs beach. Stranden är väldigt bra, men en nackdel är att det är många trappsteg ner till och upp från stranden. Det finns en liten bar och en liten restaurang där om man blir törstig eller hungrig, men många på stranden hade med sig picknick-mat och dryck nu under lågsäsong. Under högsäsong kan det vara så att man t.o.m. tar inträde till själva stranden, men det märkte vi inget av.

3. Rundtur i gamla staden

Den välbevarade staden innanför ringmuren är naturligtvis det stora turistmålet för de flesta, och vill man uppleva genuina miljöer och känna historiens vingslag blir man inte besviken. Återigen var vi glada för att vi besökte Dubrovnik utanför den intensivaste turistsäsongen, för visst var det mycket folk och många turistgrupper där, men ändå inte så att vi upplevde det som ett problem. Man kunde spontant kunna hitta ett bord vid en bar eller en restaurang, och de var väl enbart de exklusiva Michelin-restaurangerna som krävde bokning veckor i förväg. Staden får delvis sin karaktär av den blankslitna stenbeläggningen på stadens gator; här har människor vandrat i nära tusen år!

Vi gick runt i staden både på kvällen och på morgonen, och ett tips är att välja tidpunkten efter det att de stora charterfartygen lämnat hamnen eller ännu inte hunnit anlända. En del stora turistgrupper kommer just från fartygen och de står ofta stilla medan någon guide berättar om sevärdheterna. Det finns ett brett utbud av kulturevenemang som konstutställningar och konserter i staden, dessutom intressanta museer och flera vackra kyrkor att titta in i.

Vi passade på att besöka det gamla Franciskanererklostret och kyrkan som är berömt bl.a. för sitt autentiska apotek från medeltiden. Denna miljö är så speciell så att man spelade in delar av Harry Potter-filmerna där, vilket man lätt kan förstå.

Men även om man inte besöker något museum eller utställning är det mycket trevligt att bara ströva omkring och ta in alla de fina miljöerna i staden i den lilla hamnen. Det stora genomfartsstråket för besökarna kallas Stradun, det är en bred gata med blankslitna gatstenar som går mitt genom staden. Om man vill kan man stanna till och äta en glass, det finns gott om ställen som erbjuder delikat glass i alla dess former. Restauranger finns överallt, men man får vara ute i god tid eller reservera bord om man tänker sig att gå på någon speciell restaurang. Temperaturen var behaglig under tiden vi gick runt i staden, det blev aldrig kvavt. Ytterligare en fördel med att åka i september!

Detta är Lovrijenac, som också ingår i biljetten för vandring på ringmuren.

Övrigt att göra i Dubrovnik.

Har man fler dagar för sitt besök i Dubrovnik finns det naturligtvis ett stort utbud av aktiviteter. Att åka båtturer ut till öarna har jag redan nämnt, men det finns mera. Att åka linbanan Srd upp till toppen på berget öster om staden är populärt. Där uppe ska det också ligga en populär restaurang. Men priset för turen upp, ca 500 kr för två personer, kan vara avskräckande. Har man bil, som vi hade, finns det naturligtvis mycket att se i omgivningarna. Att köra bil inne i Dubrovnik är däremot inte att rekommendera. Gatorna är trånga, oftast enkelriktade och parkeringsplatserna är få. Det är alltså bättre att promenera eller att ta bussarna som går runt i staden.

Sammanfattning Dubrovnik.

Vi tyckte mycket om Dubrovnik och staden överträffade faktiskt våra förväntningar. Härligt klimat i fina miljöer, oftast lugn och avslappnat och med ett stort utbud av aktiviteter. Vad kan man mer önska? Det finns ett stort utbud av boenden i alla prisklasser, Det vanligaste verkar vara att boka på Bookings.com eller på Airbnb.com, men det finns även boenden på andra sidor. Finns det då något mer att önska sig? Ja, möjligen att skoterförare och bilister skulle köra lite lugnare; det hände att de passerade oss i hög fart med några få decimeter till godo. Jag kan också tänka mig att om man har svårt att gå i trappor eller blir ansträngd av höga stigningar är det svårt att ta sig fram i delar av Dubrovnik. Kontrollera alltså tillgänglighet om ni har nedsatt rörlighet i någon form.

Solnedgång, Dubrovnik. Så vackert det var, varje kväll!

Kotor, Montenegro

Efter fyra nätter i Dubrovnik var det dags att åka till Montenegro. Det tog ungefär en timme till gränsen, som ligger precis innan Herceg Novi i Montenegro. Vägen man kör på kallas Adriatiska huvudvägen. Vid gränsövergången var det en del köande. Montenegro är ännu inte med i EU, så denna gräns utgör EU:s yttre gräns mot övriga länder i Balkan. Att komma ut ur Kroatien tog dock inte så lång tid, det brukar vara värre med att komma in igen med långa köer sommartid. Vi passerade gränsen efter någon halvtimme och åkte vidare på den vackra fjordvägen utmed Kotorfjorden. Den största turistorten i Montenegro är Budva med sina långa stränder och hotellutbud, men det som lockade oss var Kotor, med den välbevarade muromgärdade stadskärnan från 1100-talet, samt alla naturscenerier i Kotor-fjorden. Vi valde dock att bo utanför Kotor, i orten Dobrota som ligger utsträckt utmed fjorden.

Adriatiska stranden

Vid lunchtid började det bli tröttsamt i bilen och vi hade ingen möjlighet att checka in tidigt i Dobrota. Vi passade då på att bada vid första, bästa strand och denna hette Adriatiska stranden. Efter några sköna bad med vacker utsikt beslöt vi oss för att äta lunch på restaurangen vid sidan om stranden. Detta visade sig vara en femstjärning restaurang med mycket goda rätter och färska råvaror. Servitören berättade för oss att den lokala fiskaren hade kommit in på morgon med en 100-kios tonfisk, så grillad tonfisk fick det bli! Verkligen läckert och vällagat!

Kotor, den medeltida staden.

Kotor på kvällen, med gamla staden i mitten på bilden

Staden Kotor är en av Montenegros största sevärdheter, och oavsett vart du åker finns det utflykter dit, med båt eller buss. Det är ett oerhört populärt mål för de många charterbåtarna som reser in i Kotor-fjorden, resan dit är oerhört vacker och även ganska stora båtar kan lägga till i hamnen vid den medeltida stadskärnan. Det är väldigt trevligt att vandra runt i den gamla, muromgärdade staden, stanna till på en servering eller bara suga in atmosfären från den medeltida staden.

Ringmuren och vandring till fortet St. Ivan, Kotor.

En intressant sak vi gjorde, som vi läst om redan innan vi kom dit, var att vandra på den mer än fyra kilometer långa muren runt Kotor. Vi vandrade också upp till det Illyriska fortet St. Ivan, en vandring på 260 höjdmeter och via 1355 trappsteg, varav en del var 5-600 år gamla. Bygget av ringmuren påbörjades redan på 1000-talet och var komplett på 1500-talet. Att vandra upp till fortet var ansträngande, men väl värt det. Man kände verkligen historiens vingslag, man kunde föreställa sig soldater och vapenskrammel, gnäggande hästar och medeltida folkliv. På köpet fick man en magnifik utsikt från många vinklar över Kotor och Kotor-fjärden.

Ska man vandra dit upp bör man ha med sig vatten och dessutom bra vandringsskor. Många av de urgamla trappstegen är blankslitna och hala, speciellt om det regnar. Vi valde att gå upp dit en eftermiddag då det dessutom var lite mulet. Regnet kom också medan vi var på väg ner till staden, där vi kunde dricka en välförtjänt kall öl efter vandringen.

Perast och ön Gospa od skrpjela (Our Lady of the Rocks)

Den medeltida staden Perast är en mycket populär och välbesökt ort i Kotor-bukten och inte minst är det populärt att åka dit med båt och då samtidigt besöka den vackra kyrkön som ligger precis utanför Perast. Vi bodde på ett litet privat lägenhetshotell norr om Kotor, i Dobrota, och det visade sig att hotellägaren också var en av de många personer som erbjöd turister att åka dit i sin snabbgående båt (ca. 20 knops fart). Vi bokade alltså in oss på en förmiddagstur och vi var bara fyra personer som följde med på turen. Efter 20-30 minuter var vi framme vid den vackra kyrkön där vi gjorde det första stoppet.

Efter en stunds besök vid den romersk-katolska kyrkan åkte vi över till Perast. Vi hade åkt förbi där tidigare med bil och då sett att det var omöjligt att få en parkeringsplats som inte var mycket långt iväg, så att åka dit med båt var ett klokt beslut.

Nationalparken Lovcen Mountain och mausoleumet för Petar II Petrovic Njegos

Vi hade en hyrbil så en av dagarna åkte vi upp till nationalparken Lovcen i de vackra, vilda bergen söder om Kotor. Montenegro är ett till ytan litet land, så vi hade hört att man där uppifrån kunde se i stort sett hela landet. Även vägen dit var intressant; 25 hårnålskurvor skulle leda oss upp till toppen, och med fantastiska vyer efter i stort sett varje kurva.

En av många hårnålskurvor (nr. 18) med utsikt över Kotorbukten.

Efter några timmars körande var vi uppe på toppen på Jezerski Vrh, 1657 m ö h. Det var ett populärt utflyktsmål så vi fick parkera och gå upp det sista fyrahundra meterna. Tyvärr drabbades vi av det oförutsägbara vädret som kan vara i bergsmiljöer, så någon utsikt över hela landet blev det inte. Vi vandrade ändå upp till toppen, men som ni kan se var utsikten begränsad…

Mausoleet som man passerar på väg upp till toppen är ett mausoleum för den berömda poeten biskop Petar II Petrovic Njegos, av kunglig börd och död 1851. Njegos betraktas som en av viktigaste poeterna för det serbiska språkets utveckling. Det första mausoleet byggdes på platsen redan år 1845. Det som står där nu byggdes under tre år och öppnades år 1974. Den 28 ton tunga statyn i övre våningen föreställer poeten, men det viktigaste rummet, kryptan med poetens kvarlevor, ligger under rummet med statyn. Kryptan var mörk och lite kuslig, och man funderade på om det tunga locket kanske skulle öppna sig när man var där ensam… Förmodligen har jag sett för många skräckfilmer! Inskriptionen på graven avslöjar att han inte blev så gammal, “Njegos 1813-1851”.

Nedanför toppen och mausoleet fanns det en byggnad med bl.a. en restaurang med god mat. Under tiden vi åt lunch där klarnade det upp något så vi fick lite fin utsikt ändå när vi gjorde en kort vandring i området.

Sveti Stefan

Sydost om Budva, vid Adriatiska havets strand, ligger den exklusiva ön Sveti Stefan, som har 410 bofasta men som är en sluten turistö för de väldigt rika. Byggnaderna där, som man kan betrakta från den populära badstranden, var tidigare en tidigare militärbefästning men är nu ombyggda för exklusiv turism. Man kan få en uppfattning om vem de riktar sig till då man såg priset för att hyra en solstol på den lilla stranden vid gångbron in till ön: Det kostade 180 Euro (ca. 2000 kr) för en dag! Vi låg inte där så mycket, kan jag avslöja… Ön är inte öppen för andra än de turister som bor där, och det är väl orsaken till att det är populärt bland de superrika. Men det är intressant att bara betrakta ön på avstånd, och betydligt billigare.

Söder om ön, på fastlandet, fanns det dock en populär strand där vi kunde bada i de höga vågorna. Inne i Kotor-bukten är vattnet vanligtvis lugn, men här i Adriatiska havet var det friska vågor, men fortfarande behagliga temperaturer. Vi var där sent på eftermiddagen, så det var ganska få personer, ingen trängsel i vågorna.

Dobrota, ett lugnt och trevligt ställe att bo på

Margareta är duktigt på att hitta trevliga boenden när vi är ute och reser, och hon lägger ner mycket tid på att jämföra och välja ut det bästa till rimlig kostnad. Vi förstod snabbt att Kotor var en hektiskt turistort, även utanför högsäsong. Speciellt var trafiken på genomfartsleden intensiv, märkte vi på plats. Alltså valde vi ett boende på gångavstånd från stadskärnan, det tog cirka 20-25 minuter att promenera dit. Det gjorde inte så mycket eftersom man gick utmed strandkanten i en nästan bilfri miljö.

En sak som var trevligt med att bo i Dobrota var att det låg utmed infarten för sjöfart till Kotor. Det innebar att många av de stora kryssningsfartygen som skulle besöka Kotor la till i bukten eller passerade i lugn fart. Det var fint att se dessa imponerande skepp, samt andra fartyg, omgivna av de vackra bergen i det lugna vattnet.

Det fanns inte mycket av större stränder i Dobrota, men i anslutning till alla småbåtshamnar fanns det i regel en liten strand. Ibland fanns det små badbryggor. Precis utanför huset där vi bodde fanns det en liten strand och det klara, varma vattnet lockade oss till att bada och simma länge, länge..

Stranden Jaz, norr om Budva

Sista dagen i Montenegro var vi på stranden nästan hela dagen. Vi visste ju inte när vi skulle få tillfälle till detta igen, särskilt eftersom vädret var något ostadigt. Stranden Jaz hade vi sett när vi körde från Sveti Stefan och Budva dagen innan. Kort efter att man kört upp på huvudvägen mot Kotor var den skyltad mot vänster, norr om Budva. Eftersom vi var där i september, och tidigt, var det inget problem med att hitta parkering, inte heller att hitta plats på den långa, populära stranden.

Vi var i stort sett hela dagen på stranden, njöt av det varma vattnet och vågorna, och åt gott på en av restaurangerna som kantade promenadstråket. När vi väl kom hem till Dobrota satte det väntade ovädret igång, men eftersom det var sen kväll spelade det mindre roll.

Sammanfattning Montenegro

Vi tyckte om resmålet, men vi är glada att vi valde det något mer genuina Kotor och Dobrota än t.ex. Budva. En del påstår att Montenegro är ett betydligt mer prisvärt resmål än Kroatien, men prisskillnaden är ganska marginell. Både Kroatien och Montenegro använder numera Euro, och detta har inneburit en betydande prisökning, speciellt i jämförelse med den svenska valutan. Vårt allmänna intryck var att Kroatien var ett modernare etablerat turistland, bland annat med bättre utbud av restauranger med god medelhavsmat. Men även i Montenegro kan man hitta god mat och gott vin, t.ex. Vranac, som också går att hitta på svenska systembolaget.

Vill man uppleva medeltida städer omgivna av en fantastisk natur, fylld med berg och vackra fjordar, så är Montenegro ett fint resmål. Dock ska man tänka på att vädret är mer omväxlande i en så bergig miljö, och det kan vända snabbt från sol till stormiga regn. Det finns goda möjligheter att följa med på olika båtutfärder, både med små som större båtar, och en fördel är att Kotor-buktens vatten är väldigt lugnt, utan höga vågor.

Vi kan rekommendera Montenegro för kortare eller längre vistelser, även för dem som gärna vandrar i bergen. Att kombinera det med Kroatien tyckte vi var en god idé, och vi åker gärna hit igen, och gärna i september-oktober när allt lugnat ner sig!

Cavtat, Kroatien

Vi avslutade vår höstresa med en natt och en dag i Cavtat, Kroatien. Det var fortfarande så pass varmt, både i luften och i vattnet, så att man kunde ligga i vattnet och “simma lugnt” hur länge som helst. Verkligen avkopplande och skönt! Men orten Cevtat, som är mycket populär bland lite äldre besökare, har mer än bad att erbjuda. Att vandra runt halvön, från centrum till småbåtshamnen, tar cirka en halvtimme till en timme och bjuder på många fina utsiktsställen.

En av de bättre stränderna för bad, 10 minuter från centrum.

Vi bodde i ett privathus bara några minuter från hamnen och centrum. Det var två syskon som ägde det pampiga huset, och de hyrde sannolikt ut delar av huset för att få ett tillskott till driftskostnaderna. Systern Katja, som vi var i kontakt med, var en trevlig pensionerad engelsklärare från Zagreb, och de bodde i Cavtat enbart under turistsäsongen.

Vi hittade en trevlig restaurang i småbåtshamnen, som värdinnan på boendet rekommenderat. Där hamnade vi i trevligt sällskap med ett par irländska bönder, som varit i Cavtat ett flertal gånger. Eftersom de beställde Irish Coffee var vi inte sena att avrunda kvällen med det samma, och så var samtalet igång. Det är alltid trevligt att hamna i samspråk med folk från andra länder och konstatera att det vi har gemensamt är betydligt mer än det som skiljer oss åt!

Även i Cavtat hittade vi dagen efter en trevlig strand, och efter lite regn under natten strålade solen igen under dagtid. Denna dag åkte vi hem till Sverige igen, men eftersom flygplatsen bara låg någon mil iväg, och vi hade ett eftermiddagsplan, så kunde vi utnyttja även denna dag till ett sista bad och lite god mat!

Kroatien och Montenegro september 2023

Denna resa var precis så avkopplande men ändå intressant som vi önskat oss. Resans längd, tio dagar var precis lagom lång, och extra skönt var det att kunna sola och bada i adriatiska havet efter den regniga och kalla sommaren i Sverige. Det finns naturligtvis många saker kvar att upptäcka i de två länderna, så vi ser fram emot att åka dit en annan gång, kanske i en månad, men gärna i september/oktober då högsäsongen lugnat ner sig. Fantastisk natur, intressant historia och välbevarade medeltida städer, god mat och dryck och bra, tillgängliga boenden gör att vi kan rekommendera resmålen till er alla!

Få meddelanden om nya inlägg

Få meddelanden direkt till din inkorg när nya inlägg med reseinspiration läggs upp!

* Din epost används inte för andra ändamål än för att skicka mejl om nya inlägg.

2 thoughts on “Kroatien och Montenegro september 2023”

  1. Eva-Lena Sellman

    Tack för mycket trevlig läsning och många fina bilder…… varit i både Kroatien och Montenegro, men det finns fortfarande otroligt mycket mera att se och uppleva. Naturen och miljöerna är underbara, vi var även på olika vingårdar i Montenegro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *