Sydney – Världens trevligaste stad?

Vad är det som är så trevligt och fint med Sydney?

Det finns många stora städer som är fina i världen och många städer har något speciellt: Rio de Janeiro, New York, Beijing, Budapest, Madrid m.fl. är sådana man gärna tänker tillbaka på, men om någon frågar mig om min absoluta favoritstad så säger jag: “Sydney!” alla dagar i veckan. Redan första gången jag var där, på 1990-talet, föll jag för stadens charm. När vi nu återvände i början av 2023 kan jag konstatera att staden bara blivit bättre. Här möter staden havet i flera hamnar och en mångfald av stränder, här finns ultramoderna nybyggen ihop med äldre kulturhus, men i en smakfull blandning, Här hittar man ställen att äta och dricka på som tillfredsställer alla smaksinnen, likaså hittar man nöjen och kultur för alla smakinriktningar.

Lite fakta om Sydney.

Sydney i New South Wales, Australien är landets folkrikaste stad med en befolkning på drygt fem miljoner invånare (5 297 089 år 2022). Den ligger vid Tasmanska havet och klimatet är klassificerat som subtropiskt. Man upplever tidvis torka och höga temperaturer, men läget vid havet mildrar klimatet.

Historiskt har området varit befolkat i 30 tusen år av Aboriginal Australiensare, men efter James Cooks första Stillahavsresa 1770, då han utforskade området, utsågs Australien som lämpligt för att bli en straffkoloni och år 1788 grundades Sydney som en brittisk straffkoloni. Det blev den första europeiska bosättningen i Australien. Staden växte snabbt, och speciellt efter andra världskriget upplevde staden en stor inflyttning och invandring. År 2021 är över 40% av invånarna födda utomlands, med många invånare från Kina, Indien, Storbritannien, Vietnam och Filippinerna. Staden har växt till en världsmetropol, vilket märks genom blomstrande affärsekonomi, rankad 11 i världen för ekonomiska möjligheter, ett världsledande universitet och ett brett kulturellt utbud. Om Perth och Melbourne kan klassificeras som klassiska Anglosaxiska storstäder, kan man säga att Sydney tar ut svängarna med stora turistattraktioner, många parker och spännande arkitektur. Staden är också en av de femton mest besökta i världen, och miljontals turister kommer årligen för att njuta av vad staden erbjuder.

Tolv saker att se och göra i Sydney!

Här ska jag ta upp en del tips på vad man kan göra i Sydney utifrån vår egna äventyr. Det finns naturligtvis också så mycket mer att upptäcka, men under den knappa veckan vi var där hann vi besöka en hel del “måste se!” och andra trevligheter! Nedan listar vi upplevelser utan någon inbördes rangordning, det är upp till varje besökare att avgöra vad som är sevärt (även om 99% sätter Operahuset främst..). Jag presenterar dock tipsen i viss geografisk ordning utifrån vårt boende vid Centralstationen och ner mot stadens hjärta, Circular Quay.

1. George Street

Vi hade bokat ett äldre, klassiskt hotell i närheten av Centralstationen. Det hette Great Southern Hotel och hade, liksom så många andra hotell numera, kinesiska ägare och personal. Detta läge möjliggjorde att vi kunde ta tåget från och till flygplatsen. Hotellet låg på stadens ursprungliga huvudgata, George Street, och det är fortfarande en av de mest trafikerade gatorna i Sydney. Något som var mycket tacksamt var att det också var huvudgatan för spårvagnarna ner mot hamnen, något vi utnyttjade många gånger. George Street är den gata i Australien som hyser flest höghus i hela landet, och det är det naturliga centrumet för affärslivet i Sydney.

På detta budgethotell bodde vi, det var helt OK och de hade en riklig frukostbuffé. Enkelt men prisvärt.

2. Queen Victoria Building

Queen Victoria Building är en av de gamla, fina byggnaderna som ligger kvar som smycken i den moderna stadsmiljön. Byggnaden uppfördes 1893-1898 och gjordes ursprungligen som en inomhusmarknad, men har under årens lopp använts för en rad andra ändamål. Byggnaden förföll så småningom och det diskuterades att riva den, men istället gjorde man en grundlig renovering i slutet av 1900-talet och år 2006-2009. Då återställdes byggnaden i sin forna prakt och det är framförallt inomhus som man bör se den. Idag är den en galleria och köpcentrum med en mängd butiker, ofta ganska exklusiva. Gå in och se er omkring, även om ni inte tänker shoppa! Den stora glaskupolen, centralt i byggnaden, är bara den värt ett besök.

3. Darling Harbour

Som sagt bodde vi på den stora gatan George Street, uppe vid Centralstationen, så när vi promenerade neråt mot hamnområdet och Circular Quay kunde man gå via den fantastiskt trevliga hamnen Darling Harbour. Den var tidigare en del av den kommersiella hamnen i Sydney, men är numera centrum i ett stort rekreationsområde med gågator, mängder av uteserveringar och olika attraktioner. Det är ett mycket populärt område där man kan strosa runt på hamnpromenader, stanna till på uteserveringar eller besöka någon av attraktionerna. Här finns både Sydney Zoo och SEA LIFE Sydney Aquarium (mer om det längre ned), ett sjöfartsmuseum och ett gigantiskt shoppingcentrum.

Den spektakulära byggnaden kallas The Ribbon och inrymmer bl.a. ett hotell, The W Sydney Hotel, och en gigantisk biograf. Nedan bilder på sjöfartsmuseet och shoppingcentrum.

4. Tumbalong park

Alldeles söder om Darling Harbour finns Tumbalong park, som är centrum för olika äventyrsaktiviteter för barn och vuxna. Den ligger också bredvid Chinese garden of Friendship, i kanten av Sydneys China Town. Eftersom vi var där under den stora julledigheten sammanföll det med Sydney festival, med en mängd aktiviteter och uppträdanden för hela familjen.

5. Circular Quay

Sydney är en storstad som präglas av hamnarna och närheten till vatten. För en stor del av befolkningen är den vardagliga kommunikationen att åka båt från bostaden till innerstaden. Navet i detta är Cicular Quay och hit åker man också för att ta sig ut till badstranden eller till andra delar av staden, men även för att sitta på en uteservering och betrakta folklivet. Lite längre bort ligger också operahuset, så här är ett livligt folkliv.

Att åka med båtarna är lätt; de går ofta och man kan köpa biljett både online och vid stora biljettautomater vid färjorna. Att sedan åka ut och få se Sydneys Skyline från havssidan är mycket fint, så vi passade på att sitta ute på båtdäcket i det fina vädret.

6. Sydney Operahouse

Inget är väl så ikoniskt och välkänt som ett kännetecken för en stad som Sydneys operahus? Bygget, som blev klart år 1973, är idag ett världsarv och en av de mest besökta byggnaderna i världen. Arkitekten bakom verket är danske Jörn Utzon som ville att byggnaden, med sina segel, skulle skifta skepnad efterhand som man färdades runt den från havssidan. Även ovanifrån ser byggnaden spektakulär ut från olika vinklar, vilket är viktigt då det är mycket flygplan som passerar på låg höjd vid inflygning till flygplatsen. Byggnadsverket sägs vara inspirerat från Kronborgs slott i Helsingör, som ligger ute på en udde på liknande sätt. Helsingörsfödde Jörn Utzon hade också många projekt i Sverige, så det var kanske inte konstigt att operahuset kläddes med Höganäsklinker, tillverkad på Skrombergaverken i Ekeby, Skåne.

Projektet med operahuset gick dock inte smärtfritt: Bygget påbörjades 1959 med det fanns betydande tekniska svårigheter att genomföra en del av byggnadsidéerna, speciellt takkonstruktionen. Budgeten på sju miljoner AUD överskreds rejält, så det slutade med att bygget stoppades och Utzon lämnade projektet år 1966. Andra arkitekter tog över och slutligen kunde bygget invigas år 1973, till ett pris fjorton gånger högre än beräknat. Utzons namn nämndes inte under invigningen, inte förrän år 1999 återförenades Utzon med sitt mästerverk, då han stod för en del ombyggnationer. Idag är han fullt ut erkänd för denna arkitektoniska milstolpe, ikonen för Sydney som har 10,6 miljoner besökare varje år.

Operan “Don Giovanni” i operahuset, Sydney

Det är inte bara det yttre som är fantastiskt med operahuset, även det inre med sina olika scener lockar, numera, med härlig akustik. Från början hade akustiken inte alltid blivit så bra, och många musiker och artister var kritiska. År 2020 gjordes dock en stor renovering med fokus på att förbättra akustiken. Vi ville naturligtvis passa på att gå på opera när vi var där, och det blev ju inte sämre av att de uppförde Mozarts Don Giovanni (Don Juan) som ibland kallas “Operornas opera”. Det visade sig att det var fler än vi som gärna ville gå på föreställningen, så det enda som fanns kvar var två ynka biljetter. Vi kom därför överens om att jag och min yngsta son skulle gå på operan, medan de andra gick på en “crossover-föreställning” med disco från 80-talet, akrobatik, nycirkus och interaktivitet med publiken. Det finns flera olika salar i operahuset, så vi kunde gå samtidigt på förställningarna.

Föreställningen var tre timmar och tjugo minuter lång, så ungefär halvvägs var det paus och chans för förfriskningar i barerna ut mot havet och Harbour bridge. Don Giovanni är ju en ganska humoristisk opera, med många välkända arior, men för att fullt ut kunna följa med i handlingen hade man hjälp av den rullande texten över scenen, liksom programhäftet som beskrev handlingen. Koreografin var fantastisk, särskilt den berömda scenen när Don Juan slutligen förs ner i helvetet var spektakulärt koreograferad. Min 18-årige son var entusiastisk efter föreställningen, liksom jag, och vi var överens om att vi fått vinstlotten i vår fördelning av biljetter. Men även resten av familjen var nöjda, de hade haft mycket roligt på den föreställning som de gick på.

TIPS! om ni tänker gå på en föreställning kan jag rekommendera er att boka hemifrån i god tid. Tänk på att föreställningarna går i olika salar, så om det är salen ni i första hand vill uppleva bör ni kolla noga var det är. Tänk också på att biljetterna är kostsamma, en biljett på de bästa platserna kan gå på två-tretusen kronor. Restplatser, som vi fick, kostade ca. 700 kr/st. Det finns ett biljettkontor inne på andra våningen i operan, om ni inte vill boka online.

7. Harbour Bridge

Nästan lika ikoniskt för Sydney som operahuset är Harbour Bridge, som uppfördes år 1932. Den sammanbinder citykärnan och området The Rocks från Dawes Point med området Kiribilli vid Milsons Point. Bron är som högst 134 meter och brospannet är 503 meter lång, vilket gör den till den tionde längsta överbryggande bågbron i världen. Bron i sig är anslående, men att man dessutom har god utsikt mot operahuset, eller utgör en bakgrundsbild till operahuset, gör den ännu mer attraktiv för turister.

Turistvandringar på bron

Redan tidigt blev bron ett populärt turistmål och man öppnade tidigt upp den sydöstra av pylonen för turister som där fick en ännu bättre utsikt över Sydney. Turistattraktionerna utökades år 1998 med en Bridge Climb, en 3,5 timmars gångtur/klättring uppe på bågen. Turisterna är säkrade med en lina vid klättringen, de får också skyddande kläder mot blåsten. I vårt sällskap hade vi med några som var rädda för höjder, så denna tur var tyvärr inget som blev aktuellt för oss, men att bara gå uppe på gångvägen över bron var fint. Denna gångväg är välbesökt, det finns också en hel del som joggar där. Det finns också goda möjligheter att ta fina foton av hamnområdet och operahuset uppe på bron. Man kan komma upp på bron på ett par ställen, mestadels från området The Rocks.

Utsikten upp från bron är mycket fin!

Här ser man den imponerande bron från kajen vid Cirqular Quay.

8.The rocks

Ska man gå ut mot kvällen och äta något gott utan att ruinera sig kan man hitta många bra pubar eller restauranger i området The Rocks. The Rocks är känt som det ställe där de första europeiska bosättarna slog sig ner år 1788. Här finns gott om kulturskyddade byggnader från förr och är allmänt känt som stället dit man ska gå för att hitta trevliga restauranger. Eftersom det var min 65:e födelsedag då vi besökte The Rocks valde vi omsorgsfullt bland restaurangerna och valet föll på en italiensk restaurang där vi kunde sitta utomhus under växtlighet i en gränd. Mycket trevligt! Annars är The Glenmore at the Rocks och dess Rooftop Bar ett mycket populärt ställe, framförallt vid solnedgången. Där har man fin utsikt över operahuset, men man bör boka i god tid för att få bra platser. Vi tog i alla fall en drink där och tittade på utsikten.

9. SEA LIFE Sydney Aquarium

SEA LIFE ligger i Darling Harbour och är mycket välbesökt. För att komma in måste man förbeställa en tid för ankomst, men det kan man göra på plats om man vill, eller via en app. Sedan har man en begränsad tid där, men väl tilltagen. Vi har varit runt på många olika akvarier i världen eftersom vi har intresse för fisklivet i havet, speciellt efter att vi tog dykcertifikat (på Fiji) och sedan dök på bl.a. stora Barriärrevet på 1990-talet. En del ställen är nästan bedrövliga, men SEA LIFE i Sydney är verkligen en upplevelse som kan rekommenderas. Här är det inte bara olika akvarier som visas upp, utan hela miljöer. Det finns 700 olika arter av vattenlevande fiskar och djur där. Dessutom finns det glastunnlar under ytan som man kan gå i för att uppleva rockor och hajar med flera fiskar.

Det fanns ett stort uppbyggt område med kejsarpingviner som levde i en miljö som de var anpassade för.

Hajar och rockor fanns det många av i den stora bassäng som man gick igenom och under i den stora glasgången.

Dugong på SEA LIFE

Något mycket speciellt på SEA LIFE är dugong, ett sällsynt och mycket speciellt däggdjur. De är stora som en stor säl, är helt anpassade till ett liv i vatten och finns framförallt i tropiska vatten runt Australiens kust. De äter sjögräs av olika slag på relativt grunt vatten. De tillhör familjen sirendjur, som vi kallar sjökor, och det finns enbart dugong och manater i den familjen. De djur som fanns/funnits på SEA LIFE är sådan som tagits hand om som varit skadade eller som blivit föräldralösa, så de är inte infångade djur. Tidigare fanns det två dugonger i Sydney, men den ena dog för några år sedan. Efter det har man lagt ner mycket tid på att leka med och stimulera den dugong som de kallar “Pig”, eftersom det är ett sällskapligt djur. I det vilda lever de ofta i grupper med runt tjugo djur.

10. Powerhouse museum

I närheten av centralstationen, i riktning mot Darling Harbour, i det område som kallas Ultimo, ligger ett trevligt och lite speciellt museum som heter Powerhouse Museum, med väldigt blandade samlingar. I grunden är det ett vetenskapsmuseum, men med inriktning mot teknik. Här ryms tåg, flygmaskiner, helikoptrar men också många mindre föremål. Det ska finnas 5000 föremål där. Museet skulle enligt politiska beslut år 2015 läggas ner och samlingarna skulle fördelas ut på andra museer, men det beslutet fick skarp kritik och skapade omfattande protester, inte minst för att de stora föremålen, som loket, inte rymdes på andra platser. Det slutade med att delstatsregeringen fick ändra sitt beslut, och nu ska museet i Ultimo byggas om under tre år från februari 2024.

Det är alltså mycket olika utställningsföremål som rymdes i Ultimos gamla kraftverksbyggnader, men det som lockade oss (mig) mest var lok nr 1 i turbinhallen och samlingen av elgitarrer, varav Curt Cobains första gitarr var huvudattraktionen. Det fanns dessutom en utställning med ett stort antal punk- grunge- och technoalbum och affischer i den pågående utställningen och det var ju intressant för oss som upplevde denna musik i sena tonåren.

11. Manly Beach

En mycket populär strand är Manly Beach, inte minst för att den är lättillgänglig med båtresa från Circular Quay. Båtturen tar ca. 30 minuter och dagen vi åkte var färjan fullsatt. Manly är också ett litet samhälle som ligger vid en liten halvö, ut i tasmanska havet. Här får inte byggnader byggas för höga och man vill bevara den lilla förortens charm. Det ska vara en populär ort för ditflyttade skandinaver, enligt vissa uppgifter, och det kan jag verkligen förstå. Huvudgatan i Manly kallas The Corso, en bred gågata som kantas av barer, affärer, butiker, kaféer och uteserveringar. Orten har ett eget bryggeri, 4 Pines Brewery, där man kan släcka törsten efter en dag på stranden.

Vi började med att ta ett dopp där färjorna lägger till, på den västra delen av halvön. Efter en lunch gick vi över till den populäraste stranden, Manly Beach på östsidan. Vägen dit gick på det stora gångstråket The Corso.

12. Bondi Beach

Den mest berömda stranden i Sydneys närområde, och kanske i hela Australien, heter Bondi Beach och den ligger i en förort med samma namn. Stranden är halvmåneformad och 800 meter lång. Här är vågorna lagom stora för surfarna på den södra delen, medan vanliga solälskande och badsugna håller sig till de norra och centrala delarna. Här är det tidvis mycket strömmar och det gäller att hålla sig inom de markerade delarna på stranden, liksom att man respekterar flaggningen vid livräddartornet och på stranden:Röd flagga – Håll dig på stranden! Att reglerna efterföljs ser badvakterna/livräddarna till då de ständigt patrullerar stranden med fordon försedda med megafoner. Det finns en populär tv-serie om dem: Bondi Beach Lifeguards som gått i 17 säsonger (!). Om det är någon som är ute för långt eller på fel ställe ropar de eftertryckligt på personen, som faktiskt riskerar sitt liv i de starka strömmarna. Det sker årligen ett flertal dödsolyckor då personer sugs ut i havet av strömmarna, liksom att det sker hajattacker med dödlig utgång på ställen som inte är skyddade med nät. Under tiden vi var i Sydney rapporterade morgonnyheterna på TV:n i frukostmatsalen om åtminstone tre eller fyra olyckor runt kusterna i Australien, dock ingen på Bondi Beach. Så ta det på allvar, utan att vara rädd. Du kan eventuellt bli räddad av en känd livräddare….

Norra delen av stranden var avsedd för vanliga badare, och som synes är det en populär strand utan att man behöver trängas.

Att ta sig dit:

Vi bodde ganska nära Central Station vid Georg Street, så för vår del var det bäst att åka tåg. Stationen är stor, så det tar lite tid att hitta rätt spår. Resan tog ungefär 45 minuter och tågen är bekväma. Väl på plats går man ner till stranden via en populär gata, Hall Street, där det också finns barer och restauranger i överflöd. Det är dit upp man också går när man blir hungrig eller törstig, någon servering på stranden finns inte. Det finns även en trevlig promenad väg som heter Coogee Coastal Walk, där man får en fin utsikt över det dramatiska landskapet.

Lite annat smått och gott….

I en storstad som Sydney finns det naturligtvis fantastiskt mycket att göra, men det är skönt att bara ströva runt och ta in atmosfären, stöta på överraskningar eller stanna upp i förundran inför något oväntat eller vackert. Vi bodde t.ex. i kanten av China Town, Sydney och att bara upptäcka saker där, eller i närliggande området Heymarket, var trevligt. Sedan var staden full med statyer och konstverk, förutom all spännande arkitektur.

Något vi inte hade tid till, den här gången, var att upptäcka alla andra förorter eller naturområden runt Sydney. Vår resa koncentrerades till stadskärnan, men en annan gång ska vi sätta oss på båtarna på Circular Quay eller på tåget och ta oss till fler omgivande orter. Sydney har så mycket att ge besökaren, så jag hoppas verkligen att jag kan återvända dit i framtiden!

China Town, George Street

En byggnad vid Haymarket med växtlighet på fasaden.

Ett parkeringshus som är extravagant utformat.

Vilken vågad arkitektur! Byggnaden ligger vid Darling Harbour.

Några allmänna tips om ni vill åka dit….

Sydney ligger på andra sidan jorden, så resan dit är lååång… Har ni en möjlighet bör ni stanna någonstans halvvägs, ex. Kuala Lampur eller Singapore, eller varför inte som vi gjorde, inled resan i Perth, västra Australien. Om man reser i stort sett nonstop, som vi gjorde en gång på nittiotalet, gör jetlaggen och utmattningen att de första dagarna går åt för att återhämta och acklimatisera sig. Ge också hela resan tillräckligt med tid, vår resa i Australien 2023 var t.ex. sju veckor lång men kunde varit minst det dubbla innan hemlängtan slog till.

Bo gärna centralt och utnyttja spårvagnen för transporter, men ett alternativ är en ort med goda färjeförbindelser. Strunta i hyrbil om ni mestadels ska vara inne i Sydney. Annars är det en stad man promenerar mycket i, så ha med bekväma, ingångna skor och praktiska kläder.

Sydney är ingen billig stad att vara i, det räknas som en av världens tio dyraste städer för besökare. Dock kan man hitta mat och dryck för rimliga pengar och det finns också snabbmatsställen. Gå gärna in på lokala ölbryggerier, de brukar ha prisvärd mat för besökarna. Ni kan strunta i att ha fina kläder med er, klädkoden är avslappad överallt. Det är normalt inte jättehett där, havet kyler ner området, men det kan förekomma. En tillflyktsort då är shoppingcenter eller museer med AC. Det finns ett överflöd av information på nätet om vad som är på gång i Sydney, både officiell och reklambaserad info, men ett tips är att ströva omkring fritt i t.ex. Darling Harbour eller vid Circular Quay och låta tillfälligheter styra vad ni gör. Sydney, denna min favoritstad, har något för alla besökare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *