Lite om Melbourne med omgivningar
Melbourne är Australiens näst största stad med ca. 5,3 miljoner invånare och ligger i delstaten Victoria. I början på 1900-talet var det Australiens huvudstad fram till dess att Canberra tog över 1927. Den stora floden som genomkorsar staden heter Yarra. Staden är en stor hamnstad med en betydande mängd fartyg som kommer in genom sundet till Port Philip Bay. Staden har länge konkurrerat med landets största stad Sydney, men medan Sydney har blivit en spektakulär mondän metropol har Melbourne behållit sin mer klassiska brittiska koloniala stadsplanering med raka större gator, jämnt fördelade med mindre gator emellan. Våra vänner i Australien säger att om Sydney numera är ett ekonomiskt centrum så är Melbourne det kulturella centrumet, och de kallar Victoria “The Educational State” eftersom det finns många universitet där, varav det högst rankade är University of Melbourne, även nationellt. För oss svenskar är väl Melbourne också känt som orten där man spelar Australian Open i tennis, och många av oss har minnen från rafflande matcher med Borg, Wilander och Edberg i denna årets första Grand Slam-turnering.
Mornington Peninsula, söder om Melbourne, är en kommun med ca. 150.000 invånare och den består av ett stort antal attraktiva småorter, varav många ligger utmed havet. Förutom de fina stränderna är platsen känd för sina vingårdar och golfbanor och, naturligtvis, det tempererade klimatet sommartid. Den ort där vi hyrde ett litet hus heter Rosebud, det är en typisk semesterort med runt 12.500 invånare. Orten sträcker sig utmed havet och delas av den stora genomfartsvägen. De flesta hus ligger på inlandssidan, och ibland får man vänta ett tag på att komma över den vältrafikerade vägen.
Turist i Melbourne och omgivningar i 15 dagar!
Vi åkte runt i västra Australien i nästan tre veckor i december 2023, som beskrivs i annat inlägg, men sedan var det dags för att åka till Australienresans huvudsakliga resmål: Melbourne med omgivningar för att hälsa på vår mellanson, hans Australienska flickvän och hennes familj i Frankston. Vi hade fått ett generöst erbjudande att bo hos dem, men eftersom vi också sammanstrålade med våra andra två söner där, hyrde vi ett eget boende i badorten Rosebud, ca. 38 km söder om Frankston. Vi hyrde en bil där och passade också på att utforska en del på halvön Mornington Peninsula som omger Port Philip Bay.
Julfirande i Australien
Vi kom fram till Melbourne på svensk julafton, men den stora juldagen i brittisk tradition är den 25:e. Julfirandet är också lite speciellt i Australien; den sammanfaller med sommaren och den stora ledigheten för skolungdomar m.fl. Julfirandet har alltså en tendens att sträcka ut sig till minst en vecka, och vårt svenska kurande runt eldstäderna med vår sill och skinka är där utbytt mot BBQ och dopp i havet eller i poolerna.
Vår mellanson hade naturligtvis påverkat julfirandet för den australienska familjen, bl.a. hade han och flickvännen gjort ett fint pepparkakshus. De hade också varit på IKEA i Melbourne och köpt lite svenska matvaror, t.ex. lingonsylt, för att vi skulle känna oss välkomna. Speciellt julmusten, som importerats av pappan i familjen, uppskattades av oss alla. Julfirandet inleddes redan kl. 10.30 med Champagnefrukost tillsammans med färska bär. I övrigt var det en smakfull buffé, inklusive traditionell kalkon, som serverades, och flera av deras trevliga släktingar var där, förutom vi. På engelskt vis förseddes vi med kungakronor av papper och vi sjöng engelska Christmas Carols. Ett mer udda inslag var att vi spelade Cricket (slog några slag…) i deras trädgård. Denna sport är ju, som alla vet, helt obegriplig för den oinvigde, men tydligen mycket populär, både att utöva och att se på, för de som har förstått vad det går ut på. Särskilt lätt var det inte att träffa bollen, och det är kanske det som är själva grejen? Men trevligt hade vi och familjen var mycket vänliga och gästfria, dessutom artiga och konversationsvänliga på det typiska, charmiga engelska sättet.
Badorten Rosebud
Eftersom vi kom direkt från den svenska kylan var det naturligtvis högt prioriterat att bada och njuta av värmen. Tidigt på dagen var stranden ganska folktom, men den fylldes på efterhand med badgäster. Vattnet hade en behaglig temperatur på en bit över 20 grader, så har blev det många bad! Australien hade julledigt, så många bodde här i sina sommarhus eller på campingarna i sina husbilar.
Den 27/12 blev det extra varmt, över 36 grader, så då ägnade vi hela dagen åt strandaktiviteter. I huset, som vi hyrt via Airbnb, fanns det parasoller och en wakeboard som vi tog med oss. Mycket solskyddsmedel gick åt denna dag, även om vi var lite solbrända sedan tidigare.
Mornington beach
Dagen efter julfirandet kom vår son med flickvän och hämtade oss för att åka till Mornington Beach, norr om Rosebud. Vi passade också på att besöka centrum i denna huvudort för kommunen Mornington. Inte minst båtlivet var i full gång i den populära bukten med sina skyddade vatten. Vi passade också på att besöka centrum i orten för lite shopping och lite glassätande.
Melbourne
Vi tog förortståget från Frankston in till Melbourne, en färd på 1,5 timmar, eftersom vi insåg bekymret med att köra i och parkera bilen i storstaden. Med tåget kom vi rakt in i centrum. Det första vi besökte var Yarra Building med intressanta utställningar.
Koorie Heritage Trust, Yarra building
Koorie Heritage Trust är en spektakulär byggnad där det visas både gammal och ny konst med rötter i Aboriginsamhället i State Victoria. Det fanns mycket att titta på, men även byggnaden i sig var värt ett besök.
Graffiti Alley, Hosier Lane
Rakt emot Federation Square finns en gata som heter Hosier Lane där graffitikonsten har sitt centrum. Just denna gata är den där man uppmuntrar graffitikonstnärer, även nybörjare, att öva sig på. Möjligen innebär det att man slipper graffiti på andra byggnader i staden, men det finns också en del graffiti av hög kvalité.
China Town, Melbourne
Vi hade bestämt oss för att äta lunch på någon av de populära kinarestaurangerna i China Town, men eftersom det var lunchtid och dessutom ledighet för många var det långa köer vid många restauranger. Vi hittade till slut en där nästan bara asiatiska gäster åt, det såg vi som ett gott tecken. Maten var mycket riktigt vällagad och genuin, något vi uppskattar efter vår tidigare resa i Kina.
Eureka Tower
Ett måste för många när man besöker Melbourne är att åka upp i Eureka Tower och besöka dess Ske Deck. Byggnaden började byggas 2002 och är 300 m upp. Sky deck ligger på 88:e våningen och är södra halvklotets högsta utsiktsplattform. Hissen dit går upp i hög fart, vilket får en del känsliga personer att känna yrsel p.g.a. tryckskillnaden. Man får räkna med att köa en stund och kostnaden för att åka upp är runt 200 kr/person. Väl däruppe kan man njuta av utsikten, men det finns också kaféer och barer där. När vi var där var trängseln inte påträngande, man begränsar antalet personer som får vistas där samtidigt.
Byggnader runt River Yarra
Man kan promenera och strosa vid vattendraget Yarra som sträcker sig genom staden och som så småningom når stadens hamn. Det finns kaféer och restauranger på många ställen, det fanns också gott om gatuartister som uppträdde där när vi var där. Både musiker, akrobater och trollkarlar uppträdde för turister och jullediga. Vattendraget sätter karaktär på området och gör det attraktivt för besökare.
Att ta sig fram i Melbourne
Att ta sig fram i Melbourne är att gå mycket och långt på de raka, breda vägarna, men ska man åka lite längre är det bra att man kan hoppa på de trevliga spårvagnarna som t.ex. utgår från Flinders Station. Det var mellandagsrea när vi besökte staden och verkligen knökfullt på vissa ställen, men en del reafynd gjorde vi ändå. Melbournes stadskärna är väl värt ett besök och liksom i andra storstäder finns det ett brett utbud av aktiviteter där. När vi åkte hem på eftermiddagen, trötta med värk i fötterna, var det ändå skönt för oss att bo ute i förorterna, nära till hav, natur och lugnet….
Bushrangers Bay och Cape Schank
Dagen efter stadsbesöket i Melbourne längtade vi ut i naturen igen (det är i själva verket vårt favoritställe för upplevelser), så vi tog vår hyrbil och körde österut till andra sidan av halvön. Första stället vi stoppade till på var Flinders, en ort med trevlig strand och en lång pir som vi gick ut på. Det fanns också ett s.k. Blow Hole i strandklipporna i Flinders, men vågorna var inte tillräckligt höga för att skulle få uppleva detta fenomen.
Sedan besökte vi en vandringsstig ner till Bushrangers Bay, och det trevliga med den promenaden var att vi träffade på ganska många storvuxna kängurur. Våra söner, som anslutit till vår Australienresa i Melbourne, träffade då på kängurur för första gången och de blev överförtjusta! Naturen var också mycket vacker nere vid havet.
Cape Schank
Ett populärt utflyktsmål i södra delen av halvön är Cape Schank med dess vackra klipplandskap och dess fyr. Fyren byggdes år 1859 och är fortfarande i bruk, även om den är moderniserad. Det finns vandringsleder utmed kusten som tar en dit, men man kan också köra bil ut och parkera en bit från fyren och klippan.
Maze Garden och Red Hill Brewery
Nyårsaftons morgon åkte vi en utflykt till Maze Garden, eller som det heter Ashcombe Maze & Lavender garden. Det ligger i ett område öster om Rosebud som heter Red Hill. Det var en mycket fint uppbyggd trädgård med labyrinter av uppvuxna buskar samt många andra sorters växter. Eftersom vi är trädgårdsintresserade var det roligt att besöka platsen, dessutom “tävlade” hela familjen om vem som först kunde hitta labyrinternas mittpunkt.
Efter besöket i trädgårdsanläggningen gick vi för att äta på det populära bryggeriet Red Hill som låg i närheten. Det var mycket välbesökt, så vi fick vänta ett tag på att få plats. Vi blev däremot inte besvikna på maten och drycken, som vanligt på bryggerier var det gott och vällagat.
Peninsula Hot Springs
I en liten ort. Fingal, nästan längst ut på halvön finns en badanläggning med varma källor. Vi hade fått ett besök där som julklapp från vår son och hans flickvän, så på nyårsafton åkte vi dit. Det var en mycket fin och populär anläggning, inte bara det varma vattnet lockade besökaren utan också utsikten och miljön där. Att tillbringa några timmar där i solnedgången var en fin avslutning på år 2022!
Millionaires walk, Sorrento
En mycket trevlig, exklusiv semesterort är Sorrento på Morningtonhalvön. Vi hade läst om en promenadstig som gick söderut från stranden och hamnen, med havet på ena sidan och mycket fina “miljonärsvillor” på andra sidan. State of Victoria och kommunen hade bestämt att promenadvägen inte fick blockeras, så de som bodde där fick “gilla läget”, även om de ibland satt i solstolar eller vid utomhusbord bara ett par meter från stigen. Kommunen hade dessutom satt upp information och tavlor med målningar från berömda målare som varit verksamma där (Streeton, Boyd, Hodgkinson) i något som kallades Sorrento Portsea Artist’s Trail.
Jag kan inte hjälpa att jag jämför denna promenadstig med de områden i Stockholm där de allra rikaste bor, t.ex. Saltsjöbaden och Danderyd. Där gör man allt för att hålla vanligt folk ute och man läser om konflikter mellan grannar som förhindrar varandra att röra sig i strandskyddade områden. Mitt intryck här i Sorrento var att de boende hade vant sig vid nyfikna turister. Vi hade t.ex. lite svårt att hitta porten in på stigen från norr, så jag frågade en person som gick från hamnen till sitt hus. Han undrade var vi kom ifrån och vi hade en trevlig pratstund innan han visade oss ingångsporten. Hans far, som också bodde i området, hade ett av de allra största husen och hade bl.a. haft affärer ihop med svenska företag. Jag fick alltså intrycket av att de boende där var mer “laid back & Mate-friendly”, precis som Australiensarna är i allmänhet.
Karantänen och nationalparken vid Point Nepean
Längst ner vid Portsea finns en nationalpark som också innehåller byggnader från en gammal karantän. Då ett stort antal immigranter anlände till Australien på 1800-talet var det inte ovanligt att de medförde sjukdomar som spred sig snabbt. Man bestämde då att de anlända först skulle få tillbringa en tid i karantän i obebyggda områden innan de tilläts blanda sig med australiensarna. År 1852 byggde man då denna karantän och den var faktiskt verksam enda fram till 1980-talet.
Det fanns en del informationsskyltar vid byggnaderna som beskrev dess historia. De användes numera bl.a. för kulturella ändamål som t.ex. musikläger.
Strath Creek och Yarra Glen
Vår son hade ett arbetsvisum för ungdomar som gav honom rätt att arbeta i ett år i bristyrken som var bestämda. Ett av de yrken han jobbade mest med var som fastighetsskötare/trädgårdsarbete på en sportanläggning i Strath Creek. Det ligger ca. 10 mil norr om Melbourne, så han veckopendlade dit tillsammans med en som var ansvarig för anläggningen. Den största verksamheten som pågick där var olika träningsläger för Australiensk fotboll (den stenhårda varianten av rugby) men även andra idrottslag åkte dit. Det fanns också ett antal iordningställda campingplatser på området. Det hela låg naturskönt och avlägset i ett böljande landskap. Vår son ville visa var han jobbade så han hade fått tillstånd att ta dit oss över en natt och bo i huvudbyggnaden.
Det hela började med att vi åkte till den lilla staden Yarra Glen för att träffa hans chef. Han var mycket trevlig och berömde vår son för hans plikttrogenhet och förmåga att lösa saker på egen hand, något som han inte var van vid efter andra som varit anställda där. Det roliga för oss med besöket var också att få se de typiskt koloniala byggnaderna där, samt att få se vilda djur som vombat, de relativt stora pungdjuren som mest är nattaktiva.
Loch Sport och Ninety Mile Beach
Flickvännens familj hade ett sommarhus i den lilla orten Loch Sport, ca. 25 mil öster om Melbourne. Staden har en bofast befolkning på mindre än 1000 personer, men under jul och påskhelgerna växer befolkningen till ca. 7000. Vi fick låna deras hus några dagar, vilket var mycket vänligt, och vi trivdes utmärkt i den lugna miljön. Orten ligger vid en vattenmark/sjö men direkt utanför finns det en sträcka med en lång strand, Ninety Mile Beach. Här är det fritt ner mot södra Stilla Havet så det är ganska stora vågor, dock badbart. Roligt med orten är också att det finns ett rikt djurliv runt omkring, med både kängurur och possum (pungråttor). På kvällarna gick vi gärna ut i grannskapet och bekantade oss med djuren.
Ninety Mile Beach
Som svensk som kommer hit direkt från vinterklimatet är man alltid villig att spendera lite tid på stranden, så även här. Det var lite blåsigt, men ändå skönt!
Koalor i massor på Raymond Island!
Raymond Island är ett reservat för koalor och här finns Koala Trail, en 2 km lång väg där du är garanterad att se koalor. Den ligger i en skyddad vik alldeles nära den lilla orten Paynesville. Att åka dit tog 1,5 timme, mest för att man fick åka runt sjöarna. Därifrån går det gratis färjor över till ön och det tar bara 5-10 minuter att komma över. Det finns koalor att se lite överallt, men de är väl kamouflerade uppe i trädkronorna. Om man åker dit får man vara beredd på att det kan ta tid att hitta parkeringsplats i Paynesville, men att se koalor är ju ett måste!
Blue Pool Briagalong
Ett annat ställe som vår son med flickvän besökt tidigare och som de ville visa oss var Blue Pool, drygt en timmes färd från Loch Sport. Det är ett välkänt besöksmål bland lokalbefolkningen, men mindre känt bland turister. Det var ett väldigt fint område att vandra i och att bada i “poolen” var skönt!
Frankston South
Sista dagen på denna del av resan var vi i Frankston där sonens flickväns föräldrar var värdar för oss. De var, som jag skrivit innan, mycket trevliga och behagliga att umgås med. Vi bestämde naturligtvis att de skulle besöka oss i Sverige, vilket de också gjorde i juli 2023. Men naturligtvis fick vi också tillfälle att ta ett dopp på den lokala badstranden i Frankston. Vi hade sedan en trevlig kväll tillsammans innan vi åkte vidare till Sydney. Mer om det i ett annat inlägg!