Höjdpunkter i Sveg och Härjedalen under sommaren
Jag har haft fördelen att jag i mitt jobb som tågklarerare fått jobba några sommarveckor årligen på Inlandsbanan, som ägs av kommunägda IBAB. Självklart har jag åkt runt så mycket som möjligt under min fria tid där, så här nedan finns en del tips på vad man kan göra i Härjedalen. Jag har själv kört runt på motorcykel, men man kan naturligtvis uppleva det samma med bil eller husbil, eller genom att åka kollektivt.
1. Myskoxarna i Tänndalen
En mycket trevlig upplevelse fick jag i slutet på augusti, år 2023, då jag besökte Härjedalens Myskoxcenter i Tännäs. Jag hade beställt en guidad tur kl. 09.00, och det visade sig att jag var den ende besökaren! Skolorna hade ju börjat, så högsäsongen var tydligen över. Men det var ett lärorikt besök för mig tillsammans med en engagerad och duktig guide.
Om svenska myskoxar
Myskoxcentrum drivs helt ideellt och det beror på att svenska myndigheter inte vill erkänna myskoxen som en inhemsk art. Å andra sidan är den inte betraktad som invasiv eller skadlig för svensk natur, som t.ex. mårdhund eller mink, men man vill inte värna om de myskoxar som finns här. Föreningen som driver Myskoxcentrum vill däremot värna om det uråldriga djuret, även i Sverige.
Myskoxen är inte en hotad art, tvärtom finns det gott om myskoxar i subarktiska miljöer i t.ex. Kanada och Ryssland-Sibirien. De 14 myskoxar som lever här har vandrat över från Norge, och från utkikstornet vid centrumet kan man se de norsk-svenska bergen som utgör gränsen. Jag fick inte se de vilda djuren och man ger sig inte ut för att “fotojaga” dem, utan det är “reservdjuren” i hägnet som man får bekanta sig med.
Föreningens uppgift är att värna om de myskoxar som är på den svenska sidan, men också att hålla “reservdjur” i hägn för, att vid behov, kunna berika den svenska stammen med nya djur med andra gener. Det har man gjort då en myskoxe, som kallades Idun, utplanterades för några år sedan. Det var den första myskoxen som var uppfödd i hägn som utplanterades och som accepterades av den vilda flocken. Av denna orsak behandlas djuren i hägnen på ett sätt så att de inte ska bli för tama, de utfordras men skötarna håller avstånd, inte bara för att de stora djuren kan bli farliga, utan just med tanke på att de kan bli utplanterade.
Eftersom föreningen inte har några statliga bidrag är det vi besökare som bidrar till att föreningen kan klara sig, så ett besök här hjälper de svenska myskoxarnas överlevnad. Dessutom är det verkligen en stor upplevelse att se de mäktiga urtidsdjuren!
2. Inlandsbanan i mitt hjärta!
Orsaken till att jag varit i Härjedalen de senaste tre åren är ett sommarjobb som för mig varit till 90% ett rent nöje: Jag är inlånad som tågklarerare (“Stins”) i Sveg, Härjedalens centralort. Orsaken till det är att jag vill komma ut under sommaren och få möta den verklighet som mina elever kommer till efter den utbildning som jag leder på Trafikverksskolan i Ängelholm vår, höst och vinter. Inlandsbanan, IBAB, är ett kommunägt bolag som driver tågtrafiken på Inlandsbanan, och de är vana vid att låna in personal från hela landet, speciellt lokförare, för att genomföra sommartrafiken. Här möter jag järnvägspersonal från Småland, Blekinge, Stockholm, Göteborg vid sidan om all trevlig personal som arbetar året runt för IBAB.
Att åka på inlandsbanan ligger högt uppe på önskelistan för många tågintresserade svenskar, men också de som reser denna järnvägslinje för den stora naturupplevelsen. Och det är inte bara svenskar som åker; i somras pratade jag bl.a. med tyskar, holländare, danskar och engelsmän som var entusiastiska resenärer i de äldre motorvagnarna som normalt kör på banan.
En riktig tågklarerare (jag på bilden) använder stolt handsignalen som har blivit en symbol för yrket. Då signalen förs fram och tillbaka över huvudet visar det för lokföraren att tågets väg är säkrat inne på stationen och att man reserverat sträckan för tåget fram till nästa bemannade station, i det här fallet Mora, som styrs på distans från Ånge.
passagerartågen som passerar Sveg, på södra Inlandsbanan, avgår på morgonen från Östersund, är i Sveg efter kl. 10 och går sedan vidare mot Mora där de anländer vid 12-tiden. De går sedan tillbaka vid 13-tiden , passerar Sveg vid halv fyra för att sedan komma fram till Östersund vid 20-tiden. Man kan alltså med fördel hoppa på tåget i Sveg på förmiddagen och åka till Mora och äta lunch, för att sedan åka tillbaka och komma fram i lämplig eftermiddagstid. I resan brukar det ingå ett stopp i Fågelsjö, söder om Sveg, där hembygdsgården kört ut och erbjuder kaffe och härliga hembakta kakor, mackor m.m.
Ett ställe som tåget stannar till vid är Helvetesfallet, norr om Orsa i Dalarna, och det var så intressant så att jag fick åka dit via landsvägen också!
3. Tur runt Svegssjön
Det finns mycket fin natur i Härjedalen och om man t.ex. campar i Sveg är det både nära och trevligt att åka runt Svegssjön, som ingår i Ljusnans vattensystem. Här finns många trevliga platser för en picknick eller för vandring i naturen. Själv brukar jag alltid åka vägen över bron till Herrö, en halvö med många typiska byggnader för Härjedalen. Sedan kör jag runt sjön medsols och gör många stopp på vägen.
4. Badplatsen Svegs Lagun
Sjön är uppdämd, och det finns ett kraftverk, och den del som lämpar sig bäst för bad är Dammen, Svegs lagun, som både har toaletter och grillplats. Här är det långgrunt, så många barnfamiljer åker dit varma dagar. Kör på Fjällvägen i Sveg (huvudgatan med bl.a. Hotell Mysoxen) och fortsätt rakt fram, in i skogen utanför bebyggelsen och när vägen delar sig ska man hålla till höger.
5. Hembygdsgården i Fågelsjö
Ett ställe som jag körde till i somras, som ligger på lagom avstånd från Sveg, är Hälsingegården i Fågelsjö, Bortom Åa, som är med på UNESCOs världsarvslista sedan år 2012. Gården har anor från 1600-talet. Det speciella med huset är att man år 1910 lämnade huset med alla inventarier, låste dörren och flyttade över till ett ett nybyggt hus rakt över gårdsplanen, det som kallas Amerikahuset. Det kallas så för att man inspirerats till byggnadsstilen av vykort som skickats från emigrerade släktingar. Detta hus hade en för orten helt ny stil, och det är där man ny har ett trevligt kafé där man kan fika eller äta lunch.
6. Helvetetsfallet
Helvetetsfallet, 25 km norr om Orsa på vägen mot Sveg, ligger faktiskt inte i Härjedalen utan i Dalarna, men det är ytterligare ett trevligt utflyktsmål om man är i Sveg, se det får hänga med här. Med bil/motorcykel tar det ca. 1,5 timmar att åka dit. Fallet ligger i en kanjon bildat av Ämån och bergsväggarna är upp mot 30 meter höga.
När man svängt av från väg E45 är det en dryg kilometer på grusväg för att komma till parkeringen, därefter är det en tidvis brant stig som leder fram till fallet. Området är mycket naturskönt. På vägen finns också några gårdar med fäbodar som drivs på traditionellt sätt.
7. Vemdalsskalet, offroad-körning
Jag körde motorcykel upp till Sveg och jag har en så kallad Adventure-MC, en Honda Africa Twin. Även om mina däck inte var optimala för offroad körning åkte jag en dag upp Vemdalsskalet för att köra på grusvägarna där. En kollega hade talat sig varm för området, som sommartid är ganska folktomt men naturen och utsikten är väldigt fin.
8. Svegs största sevärdhet (?), Café Cineast
Det vimlar inte av sevärdheter i Sveg, men ett ställe som nått berömmelse och som det talas om är Café Cineast. Nedervåningen är inredd som ett traditionellt 50-talscafé, med filmaffischer på väggarna, men det speciella är övervåningen. Där finns det olika rum inredda med filmtema och med många överraskande detaljer.
Förutom dess speciella inredning är Cafét känt för god fika, och speciellt de stora chokladbullarna.
Caféet hittar man på Kyrkogatan 17 i de centrala delarna av Sveg.
Detta var åtta tips på vad man kan göra sommartid i Härjedalen med fokus på centralorten Sveg. Självfallet finns det så mycket mer att göra i Härjedalen, kanske speciellt vandringar på vandringsleder och andra naturupplevelser. Det finns mycket att upptäcka i Härjedalen!
Väl skrivet och fina bilder. Inlandsbanan är jag sugen på, man korsar den ju ett antal gånger när man kör E45
Tack! Inlandsbanan kan verkligen rekommenderas!
Plötsligt fick jag en väldig lust att åka till Sveg🤗
Det finns mycket fint i Härjedalen. Myskoxarna och Inlandsbanan är mina favoriter!