Vandring på Kullaleden: Skäret-Arild-Mölle.

Kullaleden, en del av Skåneleden.

Kullaleden är en del av Skåneleden, delled SL5, som är en 70 km lång vandringsled som går från Helsingborg via Höganäs och Kullaberg till Arild och vidare mot Utvälinge (som gränsar mot Ängelholms kommun). Den del som jag beskriver här är leden från Skäret till Mölle via Arild, en fin vandring som tar fyra till sex timmar. Det är nu inte särskilt långt eller ansträngande, men man stannar ofta till för att titta på fågellivet, de fina stenstränderna, klipporna och de trevliga byarna. Nästan hela denna del av leden går genom naturreservat, först utmed kusten, sedan upp mot Kullaberg efter det att man passerat Arild.

Vi inleder vandringen i Skäret, den pittoreska byn med en liten hamn och små badplatser, t.ex. vid Säldynevägen. Här finns också välkända Flickorna Lundgren på Skäret, ett trädgårdskafé och en institution sedan 1938.

Det syns väl tydligt på bilden att vi går i midsommartid? Går man ner till stranden och följer stenvägen norrut hamnar man snart på Kullaleden.

Gå ner för Säldynevägen och sväng till vänster vid badbryggan och gå norrut.

Skälderviken är hela tiden i blickfånget. Längst till vänster i horisonten syns Hallands Väderö.

Håll utkik efter dessa stolpar, de utmärker leden.

Skälderviken är mycket populärt för båtfolk, speciellt när det är så här lugnt. En småbåtshamn finns i Arild.

Man får samsas med snälla kossor, och ibland med får, så det finns goda skäl att hålla hundar kopplade.

Arild, en liten pärla året runt!

Efter en ca. halvtimmes promenad från Skäret närmar man sig Arild. Denna populära turistort har anor som fiskesamhälle sedan medeltiden. I mitten på 1800-talet blev Arild en turistort, tillsammans med Mölle, och i Arild etablerades ett hotell, Hotell Mor Cilla, år1856. Arild var känt för sin lugnare framtoning än Mölle (“synden i Mölle” var ett välkänt begrepp), och fick en lite mer aristokratisk publik. Det samlades också en del konstnärer, redan i mitten på 1800-talet, som uppskattade ljuset från havet, klipporna och fiskarbefolkningen i byn. Norska och danska konstnärer kom till byn, bl.a. den kände P.S. Kröyer.

Badplatser i Arild.

Det finns flera ställen att bada från i Arild, ofta anlagda klippbadplatser. De två stora är Klötet (Arilds kallbad) i södra ändan av byn och Tussans badplats i norra änden. Det finns monterade badstegar för att kliva nere i det klara, sköna vattnet. Vid Tussans badplats är det inte ovanligt att se sällskap med dykare som där kan dyka i en intressant maritim miljö. Vid Klötet finns det också en utomhusbassäng som drivs av byalaget. Det är många, många barn som där lärt sig simma. Man betalar en liten avgift för att besöka bassängen, den betalas i hamnkiosken.

Badplatsen vid Klötet. Om man parkerar i början av byn, eller kommer med buss och stiger av, går man förbi den stora vita byggnaden (Webers, f.d. kafé men nu privatbostad) och går mot sydost en kort bit.

Arild på vintern. När vi flyttade till trakten på mitten av 80-talet hade byn endast fem (!) bofasta invånare, men numera har man byggt en hel del nya hus i utkanten av byn och det är ett populärt ställe att bo på. Det finns dock ingen affär eller annan service i byn, utan då får man åka till Nyhamnsläge, Jonstorp eller Höganäs.

Nordväst om Arild.

Följer man Kullaleden kommer man förbi bl.a. Arilds källa, men snart är man inne i Kullabergs naturreservat. På vägen upp finns det delar med viss stigning. Väl inne i naturreservatet finns det ett flertal olika stigar, men gå vidare mot Mölle. Vägen är tydligt utmärkt.

Utsikten uppifrån kullaberg. Centralt i bilden syns Höganäs med kranen vid hamnen som används av Höganäs AB, stadens största företag. På andra sidan Öresund syns Danmark.

Man passerar Mölle mosse på vägen, en våtmark med stort djur- och fågelliv.

Man behöver ingen karta för att hitta, men Kullens IS anordnar varje sommar en orienteringstävling där det gäller att hitta så många kontroller så möjligt för att vara med i en utlottning av priser, så vi passade på att leta kontroller under vandringen.

Vår vän Kristina, som tävlar i orientering på elitnivå, hjälpte oss att hitta en del av kontrollerna.

En annan trevlig aktivitet på vandringar är att stanna till för att plocka kantareller! Det blev en del som vi kunde göra en liten måltid av på kvällen.

Mölle och “Krukan”.

Efter en halvdags vandring i sommarvärme är det fint att hitta ett “vattenställe” för att få lite dricka och lite mat. När vi går ut i Mölle blir det ofta att vi går till “Krukan”, Mölle Krukmakeri, som har öppet året runt. Detta ställe är omåttligt populärt och har god mat från tidig morgon till sen kväll. Det är bra att undvika de populäraste tiderna, t.ex. vid lunchtid, för ibland blir det köer och väntan på beställningen. Denna gång var vi där vid tretiden och det var inget problem med att få plats i deras fina trädgårdsservering.

Tips om vandringen!

Det finns detaljerad beskrivning av leden och kartor på: www.skaneleden.se . Under delled SL5 Öresund kan man också hitta karta online på leden, men det är egentligen inget man behöver om man väl håller sig till leden. Glöm inte att ta med vatten och något som ger energi på turen!

Efter en varm dag är det alltid skönt med ett dopp. Höganäs kommun har ett stort antal badplatser varav 14 är officiella med kontroll av badvattenkvalitet enligt EU:s regler.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *