Kullens fyr och Kullaberg

Skandinaviens ljusstarkaste fyr, i ett av världens mest trafikerade vatten!

Kullens fyr har mycket gamla anor, redan år 1561 satte man upp “fyrpannor” på platsen där man kunde hissa ner en järnkorg och elda vedträ som sedan hissades upp på 20 alnars höjd. En replika av denna fyrpanna finns på platsen. Redan efter två år blev den utbytt mot ett murat torn och man började elda med stenkol som bönderna runtomkring tvingades leverera. Fyren byggdes sedan om ett flertal gånger och 1899 byggdes nuvarande torn som är Sveriges högst belägna fyr på 78,5 meter över havet. Ljusstyrkan på fyren motsvarar numera 3,8 miljoner Hefnerljus (vilket motsvarar ljusstyrkan av ett ett stearinljus) och skenet kan ses på 50 km avstånd.

Orsaken till att platsen är den mest besökta i Kullabygden är dock inte fyren i sig, utan det fantastiska läget och utsikten över havet. I anslutning till fyren finns det också en utställning i ett Naturrum och nedanför området finns det ett populärt café. Särskilt glasskiosken är populär varma dagar. Där efter hittar man gångstigen som tar en på några kilometers promenad i undersköna omgivningar. Stigen leder tillbaka till bilparkeringen.

Ett tips om parkeringen!

De senaste åren har Kullaberg varit synnerligen välbesökt under högsäsong juni-augusti och det har vittnats om trafikkaos och svårigheter att hitta parkeringsplats. Det finns en stor parkeringsplats ett par hundra meter innan fyren, och i anslutning till den finns en grillplats och även ett fåtal tältplatser. Höganäs kommun har ordnat med att bussar kör upp till fyren från Mölle under högsäsong, och det kan vara ett trevligare alternativ än att “slåss” om parkeringsplatser.

Observera att “fricamping”, inklusive husbilar, normalt inte får finnas inom ett naturreservat. Varje år har man ändå ett antal bränder eller störningar på området som därför övervakas noga. Det inträffar också årligen ett antal fallolyckor med turister som underskattat vandring bland klipporna. Håll er alltså till lederna och besök platsen under dagtid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *