Mölle och hamnen

Mölle hamn, hjärtat i byn för turister och bofasta!

Mölle är fiskeläget vid foten av Kullaberg som blev en av Sveriges populäraste turistorter i slutet på 1800-talet. En bidragande orsak till detta var att man introducerade gemensamhetsbad i närliggande Ransvik i början av 1900-talet, som jag skriver om i en annan post. Mölle blev snabbt en av de populäraste orterna för den framväxande turismen och fiskesamhället fick flera stora hotell och sommartid ökade invånartalet tredubbelt. Förutom hotellen fanns det många bofasta som flyttade ut ur sina hus, ner i källare eller till andra platser, för att hyra ut husen till turisterna. Så är det delvis fortfarande, i Mölle liksom i övriga Kullabygden finns det gott om boenden på Airbnb och andra uthyrningssidor.

Lite historiska fakta om Mölle

Mölle har en historia tillbaka till åtminstone 1400-talet och namnet antas komma från en vattenmölla som dock inte kunnat hittats med säkerhet. Från början var det ett fiskeläge för omkringboende bönder, men hamnen byggdes troligen inte förrän på 1750-talet. Antalet bofasta i hus ökade sakteliga och 1890 fanns det 122 hus. Dock drabbades Mölle av en storbrand det året som ödelade 16 hus. Detta innebar att många av de gamla husen i trä, som dessutom låg tätt ihop, ersattes av stenhus i villastil, kanske för att också kunna inhysa turister som började komma i allt större antal till byn. En del av befolkningen var också förhållandevis rika sjökaptener eller andra förmögna. Turismen hade kommit igång redan i mitten av 1800-talet eftersom man då började med ångbåtstrafik från Danmark. Man anlade också Italienska vägen till Kullens fyr, som snabbt blev ett spektakulär utflyktsmål med sin storslagna natur.

De allt större mängderna av turister ledde också till att kommunikationerna utvecklades. Skåne-Hallands Järnväg invigdes år 1885 och då kunde man ta sig till Höganäs. 1907 startade Sveriges första reguljära busslinje mellan Höganäs och Mölle. Busslinjen hade dock för liten kapacitet, så Möllebanan för järnväg invigdes år 1910. Stationsbyggnaden ligger kvar mitt i Mölle och fungerar nu som ett galleri. Möllebanan las (tyvärr) ner år 1963, men man kan se en del resterande delar, t.ex. stationshus både i Strandbaden, Nyhamnsläge och Krapperup/Lerhamn samt i Mölle.

Utsiktspunkt på Italienska vägen.

Grand Hotell i bakgrunden, vår snipa VEN vid bryggan.

Det finns ett mindre antal fiskare kvar, men fisket är hårt reglerat i Öresund.

Hotell i Mölle

Runt sekelskiftet 1900 fanns det ett tjugotal hotell, men idag är det framförallt Grand hotell och hotell Kullaberg som lever kvar. Turisthotellet finns kvar som byggnad men är privata lägenheter. Grand hotell är känt för sitt kök och är ett populärt ställe för större sällskap under t.ex. påsk och jul, Hotell Kullaberg är bland oss lokalt boende mest känt för sina räkmackor och andra rätter från havet. Hotellet ligger också bra med utsikt över hamnen.

Hamnpiren och utbudet av mat och dryck

Det är på hamnpiren som man samlas under sköna vår- och sommardagar för att sakta promenera, se på de fina båtarna men också för att hitta mat och dryck. Här finns i början den klassiska Knafves Café som serverar smårätter, men är framförallt besökta för deras goda glass. Lite längre ut hittar man Salty Dog Bar, utmärkt “vattenställe” varma dagar, och därefter Systrarna på Piren, en mycket populär servering som tävlar med Hotell Kullaberg om att ha de största räkmackorna. Och de är gigantiska!! Vi var där på nationaldagen 2023 och gjorde “misstaget” att beställa in vars en macka/tallrik. Det slutade med att vi tog minst hälften med oss hem i en “Doggy bag” som serveringen tillhandahöll. Det var de vana vid, många turister gör samma misstag… Tänk alltså på att beställa in en tallrik för två personer, eller för tre som vi också såg. Till mackan kan man med fördel dricka öl från Kullens Bryggeri. ett gott hantverksöl.

Att ta sig dit och ett tips om parkering

Man kan åka till Mölle med bussar från Höganäs, om man åker från Skäret-Stenedal-Arild byter man buss i Nyhamnsläge eller inne i Höganäs. Att cykla dit är en trevlig tur, dock är det en ganska lång uppförsbacke när man ska åka tillbaka från Mölle.

Många åker bil till Mölle och många åker då ner till hamnen för att hitta parkering. Det finns ett antal platser på hamnplanen, men under högsäsong är det oftast svårt att hitta någon ledig plats. En del försöker då parkera inne på smågatorna i Mölle, men det rekommenderas inte. Det är oftast trånga gator och “lediga platser” kan blockera utfarter och infarter för de bofasta. På grund av Mölles popularitet har Höganäs kommun anlagt en gästparkering vid infarten till byn, vid -Mölle kapell. Använd det och promenera in till byn och följ skylten mot hamnen. Då kommer ni att promenera förbi både Mölle stationsbyggnad och vår favoritrestaurang i Mölle, Mölle Krukmakeri eller “Krukan” som vi lokala kallar den.

Tips på en trevlig restaurang

På väg ner mot hamnen hittar man “Krukan” som är ett lite egensinnigt men trevligt ställe året runt. Särskilt under sommaren är det väldigt mysig att sitta i deras trädgård och beställa in något gott att äta och att dricka. Välj tider mellan lunch och kvällen eller boka bord i förväg. Det är mycket populärt så det förekommer köbildning emellanåt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *