När det stormar kan man vågsurfa i Skäret!

Ett skådespel när havet stormar

Att bo eller finnas nära havet gör att man alltid kan uppleva skiftande upplevelser, allt från spegelblankt vatten till stormande vågor. Något som är speciellt för vår del av Kullabygden är att vågsurfare från nästan hela norra Europa samlas i Skälderviken då vågorna är de rätta. Jag frågade en av dem om de hade någon grupp eller klubb som tipsade de övriga när förhållandena var de rätta, och så var det, men det vanligaste var att följa vädret och då hårda, västliga vindar råder samlas surfarna. Och visst stormar det ibland; speciellt vintertid. Bilderna nedanför visar Skärets hamn för drygt ett år sedan när vi hade en häftig storm med extra högt vattenstånd.

Kullabygden: Sveriges populäraste vågsurfingplats?

På två ställen i Kullabygden är det vanligt att se vågsurfare: Mölle är populärt vid nordvästliga vindar. Det räknas som södra Sveriges enda plats med surfing vid klippkust. Om vindarna och vågorna är något annorlunda samlas surfarna istället vid Skäret, från Säldyndevägen och norrut mot Nabben. Mölle och Skäret räknas faktiskt som Sveriges två bästa surfspots, och ibland ser man surfare som kört ända från Tyskland och Holland för att surfa där. För oss åskådare är det ett intressant skådespel!

Detta är närmsta vägen ner till Säldynevägen och badplatsen i Skäret: Från vårt hus (blåa punkten) går man till höger, följ Gamla Södåkravägen fram till Ebbas väg. Ta in på den (till vänster), gå fram till Norra Kustvägen. Ta vänster, efter ett par hundra meter går man in till höger på Skäretvägen. Flickorna Lundgren öppnar till påsken 2024. Följ vägen ner till den lilla hamnen, passera den och där är Säldynevägen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *