Vackra Krapperup slott, öppen park för alla.

Sju kilometer norr om Höganäs, på väg 111 mot Mölle, ligger Krapperup slott som är ett populärt utflyktsmål. Slottet som står där nu byggdes i mitten av 1500-talet på resterna av en ännu äldre medeltida slottsbyggnad. Det som lockar besökare är den fina parken, öppen året om och avgiftsfri, samt det mysiga kaféet Café & Slottsboden vid sidan om slottet. För oss som bor i närheten är det speciellt två tillfällen på året som lockar; dels rhododendronblomningen i juni, dels när rosorna i rosenträdgården blommar i juni-juli. Det är dessutom platsen för många konserter under “Musik i Kullabygden” under juli månad. Det finns nämligen en stor musikhall där som tidigare var ett kostall, men som nu används för konserter.

Det finns också en konsthall på 400 m2 som drivs av Kullens konstförening där det finns en mängd intressanta utställningar under året. Aktuella utställningar kan ses här.

I parken finns också möjlighet att ha med sig egen picknick och det finns ett speciellt område till höger om dammarna som lämpar sig för picknick och kanske för lite lite lekar.

Bästa vägen för att hitta dit från Fjälastorp/Skäret/Stenedal

Oavsett om man cyklar eller kör bil är den bästa vägen till Krapperup från östra Kullahalvön den här: Kör norrut mot Mölle på Norra Kustvägen, då ni kommer till Brunnby kommer man till en vägkorsning kort innan Brunnby Kyrka. Tag höger i denna korsning (följ vägen) och efter ca. 100 meter tar ni till vänster på Krapperups kyrkoväg. Denna spikraka väg var en gång anlagd för att slottsägarna skulle ha en bra väg till kyrkobesöken. Numera är den mest känd för att drygt halvvägs på vägen ligger det ofantligt populära Holy Smoke. Denna utomhusrestaurang i amerikansk stil serverar Slowcooked Meat och burgare som tillreds i ställets stora amerikanska rökar. De öppnar vid påsk, har öppet lördagar och helgdagar 11-17 och från midsommar varje dag. En halv kilometer från Holy Smoke ligger Krapperup slott och parkeringen hittar ni till höger från korsningen, sedan till vänster.

Lite mer fakta om Krapperup

Slottet har en lång historia, både som danskt och som svenskt slott. I svensk ägo blev det år 1667 då Maria Sophia De la Gardie köpte det. Hon var ung änka och hade tidigare ingått vid drottning Kristinas hov. Efter hennes död kom slottet att gå över till bl.a. den Gyllenstiernska släkten, som dock sålde slottet vidare. Släkten återkom dock år 1809 som ägare och då tillkom de Gyllenstiernska stjärnorna på slottets väggar. Släkten dog ut under 1900-talet, och den sista ägaren överlät slottet och godset, ca. 1850 hektar mark, till Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen som verkar för humanitärt arbete och forskning. Gården är fortfarande den största markägaren i Kullabygden och ägare till ett stort antal hus och gårdar inte minst uppe på Kullaberg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *