Orientering på Kullaberg!

Kullabergs naturreservat är ett stort område som omfattar den yttersta delen av Kullahalvön och där hittar man många stigar, dramatiska och vackra vyer och varierad natur. Högsta punkten är Håkull (187,5 möh) och därifrån har man storslagen utsikt över hela Kullahalvön.

Orientering med Naturpasset

Ett bra sätt att bekanta sig med området är att skaffa ett naturpass. IS Kullen, en orienteringsklubb i Höganäs, har anordnat naturpass på Kullen sedan 1982 och numera arrangeras det i samråd med Naturrum Kullaberg. Det pågår årligen mellan 1/6 till 30/9. Ett startpaket innehåller kartan med 40 kontrollpunkter i varierande svårighetsgrad, startkort och informationsmaterial och kostar 100 kronor. Man kan köpa Naturpasset på t.ex. naturrum vid fyren eller på Höganäs bokhandel.

Priser lottas ut

Priser lottas ut om man lämnar in startkorten och klarat av minst tio kontroller, som då ger en lotteriandel. Om man klarat av alla kontroller få man fem lotteriandelar. Vi har lämnat in alla år men har aldrig vunnit något, men det gör inget. Värdet med naturpasset är naturligtvis möjligheten att hitta nya ställen på Kullaberg att besöka.

Orienteringstips! Lär er symbolerna på orienteringskartan, t.ex. för stenar, stenmurar, tät vegetation och höjdkurvor så blir det mycket lättare att hitta kontrollerna. Kontrollpunkterna har varierande svårighetsgrad och kontrollpunkterna med låga nummer är som regel lättare att hitta och ta sig fram till. Lycka till!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *