Badplatser på Kullahalvön

Kullahalvön är ett paradis för alla sorters bad!

En av anledningarna till att Kullahalvön är så populärt bland turister är bland annat tillgången till ett stort antal badplatser och stränder, både sandstränder och klippbad. På Höganäs kommuns hemsida kan man hitta komplett information om alla officiella badplatser, inklusive aktuella badtemperaturer, men här nedan listar vi de badplatser som vi personligen föredrar. Vi börjar med de som ligger närmst våra boenden i Fjälastorp/Skäret och Stenedal. Sedan listar vi några andra av våra favoritställen, t.ex. de som har sandstränder.

1. Havsbad från piren i Skärets hamn

Nere i hamnen i Skäret finns det en vågbrytare/pir och på havssidan finns det en badstege och möjlighet att ta ett uppfriskande dopp i det klara vattnet. Man klättrar över piren på en anlagd trappa och där händer det ibland att personer hänger badkappa/handduk ock badkläder för att visa att man idkar nakenbad. Om man ser det kan man lämpligen avvakta till de är klara, men det är inte så vanligt förekommande. Men under dagen är det varma dagar en strid ström av badare, som efter doppet sätter sig på hamnsidans bänkar eller går hem till sitt. I skärets hamn finns ingen kiosk eller affär, men man kan hitta en toalett bakom fiskehyddorna.

2. Säldynevägens badbrygga, Skäret

Cirka 300 meter norr om hamnen i Skäret finns en badbrygga med badstege och tidvis en utlagd badflotte. Här kan man gå ner för ett dopp och även sitta en stund på en bänk eller plats vid bryggan. Liksom vid hamnen är vattnet oftast mycket klart och fint. Själv brukar jag ta med snorkel och cyklop för att kunna beundra den vackra växtligheten och fiskarna i vattnet och platsen är ett populärt ställe för sportdykare. På andra sidan vattnet syns Bjärehalvön. Bilden är tagen tidig vår.

Den blå pricken i nedre delen på bilden markerar Stinsens loft i Fjälastorp (vårt ena boende). Närmsta vägen till Skärets hamn och Säldynevägen är att gå ut till Norra Kustvägen, gå sedan vänster ett par hundra meter tills ni kommer till Skäretvägen (en mindre grusväg bakom ett gult hus)andra vägen på höger hand. Gå ner där tills ni kommer till korsande väg, gå till höger ett par hundra meter, gå sedan ner till vänster på Säldynevägen. Höst och vintertid är platsen mellan Säldynevägen och Stenedal bland vågsurfare, vilket ni kan läsa om HÄR !

3. Stenedals badplats

Området Stenedal, mellan Skäret och Arild, har sin egen badplats inne i Nabbens naturreservat. Bilderna nedanför är tagna vintertid, men sommartid är det ett populärt ställe för de boende i området. Speciellt för hela kuststräckan är den röda graniten och den storslagna naturen. I fjärran kan man se Hallands Väderö.

Om man ska gå hit från Törnrosvägen 29 (vårt boende för lite större grupper) går man Törnrosvägen ner (bild 1 nedan), håller först till vänster och tar sedan stigen till höger (bild 2) och går ner till Nabbavägen. Sedan går man höger på den, för att sedan kort därefter vika av till vänster på Skyttens Kåseväg (bild 3). Rakt fram ligger ingången till naturreservatet och den väl upptrampade vägen ner till badplatsen. Hit är det vanligt att boende går i sina badrockar, ju mer slitna de är desto bättre..

4. Arild, badplatser. Klötet och Tussans badplats.

I Arild finns två trevliga badplatser med lite större ytor för de som vill ha med sig badfilt eller solstolar. Den första badplatsen kallar vi Klötet, och den nås bäst från parkeringsplatsen där busshållplatsen också finns, alltså i början på byn. Gå förbi det stora vita huset (kallades Webers då det var kafé) på stigen, sedan hittar ni badplatsen därefter. Det finns också en utomhusbassäng där, lite längre bort, där ett stort antal barn lärt sig simma under sommarvistelsen i Arild.

Den andra badplatsen i Arild är Tussans badplats. Den nås genom att köra/gå ner mot hamnen och sedan följa vägen mot norr (till vänster). Denna badplats är något mindre, men den är mycket populär bland dykare och badare med cyklop eftersom vattnet är så klart. Det finns en liten, trång parkeringsplats där, men att cykla eller gå dit är att föredra.

5. Lerhamns badstrand

Badstranden i den lilla exklusiva orten Lerhamn är vår favoritstrand om det är en varm, solig dag och man vill vara på stranden några timmar. Här kan man oftast hitta platser med lä för vinden och man kan välja att gå i vattnet från bryggan eller från stranden. Vid parkeringen finns det en offentlig toalett och under sommaren är det tidvis öppet i en liten kiosk som drivs av några ungdomar. Man kan också välja att sitta vindskyddat innanför piren i den lilla småbåtshamnen, vilket många gör blåsiga dagar. Det finns både en gång över till den lilla badbryggan samt en väg till en trampolin/stege ut mot väster i havet. En badflotte brukar vara förtöjd ett tjugotal meter ut i vattnet. Efter eller före att man svalkat sig med ett havsbad kan det vara värt att göra ett besök på näraliggande Krapperup, det finns en promenadväg från Lerhamn dit från cykelvägen Höganäs-Mölle som går genom byn.

TIPS! Kör/cyklar ni dit från Arild/Skärethållet bör ni välja Brunnby kyrkoväg som går mellan Brunnby och Krapperup. På denna nästan spikraka väg finns två besöksvärda ställen: Hamburger/slow food platsen Holy Smoke, som drar tusentals turister varje vecka, och Kullabergs vingård (kör upp till vänster innan Holy Smokes parkering) som är de bästa vingården i hela Kullabygden och som har ett mycket trevligt trädgårdskafé. Testa gärna deras rosévin Skäret!

6. Strandbaden, Tallbacken

När vi vill åka till en strand där det är långa avstånd mellan de badande och där man i huvudsak slipper störande ljud från andra; då passar Strandbaden och Tallbacken utmärkt. Även om kommunen inte rensar bort tång på denna strand hittar man oftast någon trevlig plats där man kan sätta upp sitt parasoll och sina solstolar. Vattnet är oftast klart och det är inte särskilt grunt, däremot kan det vara bekvämt att ha badskor på sig. Första delen av strandkanten är oftast stenig, men en bit ut är det sandbotten. Det brukar finnas gott om parkeringsplatser ovanför badplatsen, det finns också en offentlig toalett snett ovanför parkeringen i ett litet hus.

Söder om Tallbacken finns Strandbadens havsbad, där det också finns lekpark för barn och gräsytor för bollspel. Även där finns det offentliga toaletter och parkeringsplatser.

7. Margareteberg badplats

Höganäs största badplats är Margareteberg som ligger norr om centralorten, innan Strandbaden. Här finns det plats för många badande, vattnet är lagom långgrunt och här håller kommunen efter tång och renhållning. Sommartid finns det ibland Foodtrucks uppe på parkeringen, om man nu inte tagit med picnicmat själv. Nerfarten till Margareteberg är väl utmärkt från väg 111, nedfartsvägen heter Smärgeltgatan.

8. Kvickbadet, Höganäs centrum

Höganäs är en av de lyckliga städerna i Sverige som har en strand och badplats inne i stadskärnan, vid sidan om småbåtshamnen. Kvickbadet var traditionellt en plats där man kunde gå ner och ta ett snabbt dopp efter arbetsdagen, kanske på Höganäsbolaget, men för 15-20 år sedan började man mer medveten utveckla badplatsen, till fromma för innevånarna och turisterna. Istället för ett enkelt ställe att bara doppa sig på är det nu ett ställe där man kan tillbringa hela dagen. Badbryggor, lekplatsen med båten Vidar och minigolfbanan skapar trivsel på badplatsen. Det finns också populära matställen i närheten, som Bryggan och Hamnkrogen i småbåtshamnen. Det finns också tillgänglighetsbryggor för de som har rörelsesvårigheter eller funktionsvariationer.

Det finns parkeringsplatser på vägen ovanför eller på planen bakom småbåtshamnen. Glöm inte parkeringsskiva med tidangivelser på vissa av parkeringsplatserna! Passa också på att strosa runt i småbåtshamnen eller på Köpmansgatan där det finns restauranger och små affärer.

9. Vikens Havsbad

Viken, söder om centralorten, är den största byn i Höganäs kommun och en typisk förort där de flesta arbetar i Helsingborg. Speciellt den gamla pittoreska bydelen, närmast havet och småbåtshamnen , är en mycket populär plats att besöka. Norr om gamla Viken ligger Vikens Havsbad. Det är en ca 750 m lång sandstrand med omväxlande inslag av sten och sand. Den norra delen har mest sand och den södra delen har större inslag av sten. Botten är långgrund här. Det finns ett kafé i närheten och det finns det också i byns kärna vid hamnen.

10. Ransvik Havsbad

Det finns flera möjligheter att bada från klipporna i Kullabergs Naturreservat, men om man ska välja ett ställe är det Ransviks Havsbad. Detta är platsen där man under sent 1800-tal först tillät gemensamhetsbad och som myntade begreppet “Synden i Mölle”, även om det inte var särskilt syndfullt med nutida mått. Det blev en av orsakerna till att Mölle blev en så populär turistort, vilket jag beskriver HÄR i ett annat inlägg. Även den berömda randiga, heltäckande Mölle-baddräkten tillkom här. Badandet sker från de anlagda plattformarna med badstegar.

Efter badet kan vi rekommendera något att äta och dricka på Ransviks kafé, ett ställe som blivit mycket populärt. Eller varför inte ta en liten promenad upp till Kullamannens grav? Vill ni läsa mer om Ransvik och Kullamannens grav kan ni göra det HÄR ! Ett alternativt bad (om man inte fått nog..) i Naturreservatet är Ablahamn badplats, för att komma dit parkerar man efter golfbanan till höger.

Några andra badplatser som vi kan rekommendera

Det finns ett stort antal andra badplatser i Höganäs Kommun som är värda ett besök. Utan inbördes ordning nämner jag några utefter typ av badplats:

Farhultsbaden

I Farhult, på vägen mot Ängelholm söder om Jonstorp, finns det största och bästa badet om man har små barn. Det är mycket långgrunt och säkert. Till vänster finns det också ett hundbad.

Svanshall Stenbrottet

Detta är ett ganska okänt ställe förutom för oss “Locals”. Det gamla stenbrottet har förvandlats till en sjö med vacker växtlighet och blivit en mycket djup sjö, där bland annat dykare håller till för att träna. I anslutning till stenbrottet finns det en fast installerad grillplats.

Nyhamnsläge Havsbad och bad vid hamnen

I södra delen av Nyhamnsläge, en bit söder om ICA, finns det en väg till höger som leder till Nyhamnsläges Havsbad, Storaskärsvägen. Detta är ett ganska stort bad med sandstrand, men det finns också en badbrygga som bekostats av donationer från omkringboende. Ett alternativs ställe att ta ett bad är direkt norr om den lilla hamnen i norra delen av gamla Nuhsmnsläge, där finns det en liten sandstrand.

Revet, Jonstorps badbrygga

Om man kör ner på vägen som går förbi skolan (Höganäs kommuns största grundskola) på Revavägen kommer man så småningom fram till Revets badplats. Här finns det fasta grillplatser, toaletter och framförallt en mycket lång brygga som tar badarna ut till djupare vatten. Här är det framförallt gräsplanen som lockar till lekar och picknick.

Fågelviken i Mölle

En populär strand i Mölles södra del är Fågelviken. Här finns det både sandstrand, gräsytor och en liten badbrygga i betong. Det är förhållandevis nära till hamnen och dess utbud av trevligheter, som du kan läsa om HÄR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *